Μια ομιλία ορόσημο του βρετανού πρωθυπουργού David Cameron αργότερα αυτό το μήνα θα προκαλέσει εκστρατείες για να πεισθούν οι νέοι να επιλέξουν μεταξύ της παραμονής ή της αποχώρησης από την ΕΕ, καθώς το θέμα μπαίνει για τα καλά στην πολιτική ατζέντα της χώρας για το 2013.

cameron_6Εκπρόσωποι υπέρ και κατά της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ είπαν στην EurActiv ότι είναι σε αναμονή για να αρχίσουν τις εκστρατείες εστιάζοντας στα άτομα ηλικίας μεταξύ 18 και 44, σε μια χρονιά που θα δούμε την Ευρώπη να κινείται στο προσκήνιο της εγχώριας πολιτικής.

Στους δημοφιλείς υπέρμαχους θα περιλαμβάνονται αστέρες της ποπ και υψηλού προφίλ επικεφαλής επιχειρήσεων, όπως ο Sir Richard Branson.

Η ομιλία του Cameron, που αναμένεται να δοθεί στα μέσα Ιανουαρίου, θα τιμήσει την 40ή επέτειο από την ένταξη της Βρετανίας στην ΕΕ, και θα αποσαφηνίσει τα σχέδιά του Συντηρητικού Κόμματος για τη συνέχιση της σύμπλευσης της Βρετανίας με την Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να κατευνάσει τους ευρωσκεπτικιστές βουλευτές των Συντηρητικών με υποσχέσεις για επαναπατρισμό των εξουσιών από την ΕΕ και μια γενική υπόσχεση δημοψηφίσματος για την παραμονή στην ΕΕ μετά τις γενικές εκλογές του 2015, χωρίς να διευκρινίζει ποια θα είναι η ερώτηση.

Εκκολαπτόμενες εκστρατείες

Η CBIE είναι μια νέα ομάδα – ομπρέλα που σχηματίστηκε φέτος εκστρατεύοντας υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασίλειου στην ΕΕ.

«Έχουμε μία εκκολαπτόμενη εκστρατεία με επίκεντρο στο «ναι, μεν αλλά» στην Ευρώπη είπε στην EurActiv ο διευθυντής της CBIE Peter Wilding.

Οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις δείχνουν τη λεπτή ισορροπία της χώρας ως προς το θέμα της παραμονής στην ΕΕ, με τον ευρωσκεπτικισμό να παίρνει το προβάδισμα.

Ο Nigel Farage, ηγέτης του Κόμματος Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) – ο οποίος θα εκστρατεύσει υπέρ της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ – ασκεί πίεση στον Cameron για να λάβει μια σαφή δέσμευση δημοψηφίσματος στην ομιλία του. «Ο μόνος τρόπος για να συμμετάσχουν σωστά οι νέοι είναι να έχουμε μια σαφή, τελική ερώτηση», είπε ο Farage στην EurActiv.

Παρότι όλα τα μεγάλα κόμματα είναι πιθανό να κάνουν εκστρατεία για τη συνέχιση παραμονής στην ΕΕ, υπάρχει ανησυχία, ιδιαίτερα μεταξύ των Συντηρητικών βουλευτών, για την αυξανόμενη λαϊκή υποστήριξη του UKIP, τις οποίες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 10- 14% τον τελευταίο χρόνο.

Μια πηγή του UKIP είπε στην EurActiv ότι το κόμμα ετοιμάζει ήδη για την εκστρατεία με τη χρήση των social media για να απευθύνουν έκκληση προς τη νέα γενιά «που δεν έχει καμία ανάμνηση του τελευταίου δημοψηφίσματος», το οποίο πραγματοποιήθηκε το 1975, δύο χρόνια μετά την έναρξη της Βρετανίας στην τότε Ευρωπαϊκή Κοινή Αγορά.

Ως προς τους υπέρμαχους της παραμονής στην ΕΕ ο Wilding δήλωσε πως το UKIP ήταν σωστό στην ανάλυσή του ότι οι Βρετανοί 18-44 ετών εκπροσωπούν την βασική εξελικτική εκλογική περιφέρεια για τη προσέλκυση ενός δημοψηφίσματος.

Και οι δύο πλευρές θέλουν να προσελκύσουν νέους

Μια άλλη αξιόπιστη πηγή του UKIP, δήλωσε ότι το κόμμα εξετάζει το ενδεχόμενο χρήσης μιας νεαρής τραγουδίστριας της ποπ, ως το «πρόσωπο» της εκστρατείας.

Εν τω μεταξύ, οι ηγετικές φυσιογνωμίες της υπέρ της ΕΕ εκστρατείας, επιδιώκουν να επιτύχουν την αποδοχή ενός χαρισματικού επιχειρηματικού σχήματος, όπως το δημοφιλές Virgin Group με ιδρυτή τον Sir Richard Branson.

Αυτοί που ελπίζουν ότι ο Branson – ο οποίος είναι γνωστός για την εύνοιά του υπέρ της παραμονής στην ΕΕ – θα μπορούσε να πειστεί να εκπληρώσει αυτό το ρόλο, θα πρέπει να ενθαρρυνθούν από μια πρωτοχρονιάτικη ανακοίνωση που έγραψε σε ένα blog, στην οποία προειδοποιούσε ότι «μια έξοδος [από την ΕΕ] θα είναι πολύ κακή για τις βρετανικές επιχειρήσεις και την οικονομία [του Ηνωμένου Βασιλείου] στο σύνολό της».

Ο Branson προειδοποίησε από το blog του ότι η Βρετανία θα ήταν ανόητη να εγκαταλείψει την ΕΕ, διότι η Ευρώπη είναι πιθανό να είναι σε «πολύ καλύτερη κατάσταση» από ό, τι οι Ηνωμένες Πολιτείες σε λίγα χρόνια.

Το ζήτημα της συνεχιζόμενου ρόλου του Ηνωμένου Βασιλείου είναι επίσης αντικείμενο συζήτησης στην Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου κ. Herman Van Rompuy προειδοποίησε ότι οι υπερβολικές απαιτήσεις για επαναπατρισμό δυνάμεων του Cameron απείλησαν να εκτροχιάσουν τόσο την ΕΕ όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Αν ο David Cameron προτείνει έναν κατάλογο opt-outs, παρεκκλίσεων, κόκκινων γραμμών και εκπτώσεων για τη Βρετανία για να επιλέξετε και να πάρετε, τότε θα ενισχύσει το επιχείρημα για μια τυπική σύνδεση με το Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε στις 31 Δεκεμβρίου στην εφημερίδα The Times, ο Andrew Duff, ένας ευρωβουλευτής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών ο οποίος είναι επικεφαλής της Ένωσης Ευρωπαίων Φεντεραλιστών.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, που διέπουν τους εταίρους του συνασπισμού των Συντηρητικών του Cameron, είναι παραδοσιακά υποστηρικτές της παραμονής της χώρας στην ΕΕ. Η ομιλία του Cameron θα μπορούσε να διαταράξει τους εταίρους του συνασπισμού του.

Η Ένωση Ευρωπαίων Φεντεραλιστών αναμένεται να δημοσιεύσει το δικό της σχέδιο νέας συνθήκης με την ΕΕ μέσα σε λίγους μήνες, το οποίο θα περιλαμβάνει μια τέτοια πρόταση «συνδεδεμένου μέλους», είπε ο Duff.

Ένα τέτοιου είδους καθεστώς «συνδεδεμένου μέλους» θα μπορούσε να οδηγήσει τη Βρετανία στην απώλεια Επιτρόπων, Ευρωβουλευτών, αλλά και τουλάχιστον μιας έδρας στο Συμβούλιο των Υπουργών.

Εν τω μεταξύ, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jacques Delors έλαβε επίσης μέρος στη συζήτηση, λέγοντας στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, στις 29 Δεκεμβρίου, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να εξετάσει μια πιο χαλαρή σχέση με την ΕΕ, με μια νέα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, ή ως «προνομιούχος εταίρος».

Πηγή: euractiv.gr