Με την υπερθέρμανση του πλανήτη συνδέουν κορυφαίοι επιστήμονες τη χθεσινή (3 Ιανουαρίου) ανακοίνωση της Bρετανικής Mετεωρολογικής Yπηρεσίας, ότι το 2012 ήταν για την Αγγλία η πιο βροχερή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ.

sandy_vir_2012302_lrg.568Τα στοιχεία της Βρετανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας έδειξαν ότι λόγω κάποιων εποχιακών αλλαγών στην Ουαλία και την Σκωτία, το Ηνωμένο Βασίλειο συνολικά βίωσε το δεύτερο πιο υγρό καλοκαίρι στην ιστορία του.

«Δεν είναι μόνο η Βρετανία αλλά πολλά άλλα μέρη στη Βόρεια Ευρώπη και Αμερική που γίνονται ολοένα και πιο υγρά και σαφώς υπάρχει στοιχείο κλιματικής αλλαγής σε αυτό το γεγονός», δήλωσε ο Kevin Trenberth στη EurActiv τηλεφωνικώς, από το Εθνικό Κέντρο για την Ατμοσφαιρική Ερευνα στο Κολοράντο.

Ο Trenberth έχει κερδίσει διάφορα βραβεία για την επιστημονική του έρευνα, όπω το Βραβείο Νόμπελ το 2007 για την εργασία του ως επικεφαλής συντάκτης της 4ης έκθεσης αξιολόγησης κινδύνου του Διακυβερνητικού Πάνελ του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή.

«Το συνολικό συμπέρασμα είναι ότι στα μεσαία προς μεγάλα γεωγραφικά πλάτη, υπάρχει μια αύξηση στις βροχοπτώσεις που συνδέεται με την θέρμανση του κλίματος, και το γεγονός ότι ο αέρας μπορεί να κρατήσει περισσότερη υγρασία, επομένως ο υδρολογικός κύκλος (ή αλλιώς κύκλος του νερού) επιταχύνεται», υπογράμμισε.

Η αυξημένη υγρασία στην ατμόσφαιρα μπορεί επίσης να προκαλέσει μεγάλες καταιγίδες όπως ο Τυφώνας Sandy, σύμφωνα με τον Trenberth και άλλους επιστήμονες, αν και τέτοιου είδους επιπτώσεις είναι δύσκολο να προβλεφθούν.

Η Gabriele Hegerl από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, είπε ότι «η παγκόσμια εντατικοποίηση των ισχυρών βροχοπτώσεων είναι μια πολύ ισχυρή προσδοκία με την αλλαγή του κλίματος».

Η Hegerl είπε στην EurActiv ότι το φαινόμενο πλέον παρατηρείται σε παγκόσμια βάση.

Πλημμύρισαν 8,000 σπίτια και επιχειρήσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Βρετανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, τουλάχιστον 8,000 σπίτια και επιχειρήσεις πλημμύρισαν το 2012.

«Η τάση προς πιο ακραίες βροχοπτώσεις είναι κάτι που βλέπουμε σε όλο τον κόσμο, σε χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα, και τώρα δυνητικά και στο Ηνωμένο Βασίλειο», είπε η καθηγήτρια Julia Slingo, κορυφαία επιστήμονας στη Βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

«Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να καταλάβουμε περισσότερα για τα αίτια και τις δυνητικές επιπτώσεις», πρόσθεσε. Τις περιόδους 1961-1990 και 1981-2010, οι ετήσιες βροχοπτώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν περίπου 5%.

Ξαφνικές και σοβαρές καταιγίδες

Τα αέρια του θερμοκηπίου μπορούν να σταθεροποιήσουν την ατμόσφαιρα όπως και να αυξήσουν τη θερμοκρασία της και την υγρασία, οδηγώντας σε ξαφνικές και σοβαρές καταιγίδες από σύννεφα γεμάτα με νερό.

«Αν σχεδιάσετε μια γραμμή σε γύρω από την υδρόγειο ξεκινώντας από το Ηνωμένο Βασίλειο, όλες αυτές οι περιοχές αναμένεται να γίνουν πιο υγρές».

«Προβλέπουμε μια σειρά αλλαγών που θα κάνουν τη Μεσόγειο συγκεκριμένα ευάλωτη στο να γίνει πιο υγρή», πρόσθεσε.

Πηγή: euractiv.gr