Η αξιωματική αντιπολίτευση στην ΠΓΔΜ κατηγορεί την ΕΕ ότι «παραβλέπει» τις απειλές για τη δημοκρατία στη χώρα, ενώ οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συνεχίστηκαν χθες (3 Ιανουαρίου) για 11η συνεχόμενη μέρα.

gru_0_0Στις 24 Δεκεμβρίου ξέσπασαν διαμαρτυρίες στα Σκόπια, όταν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης προσπάθησαν να μπλοκάρουν την κοινοβουλευτική συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2013 και αποβλήθηκαν από τη βουλή.

Μετά το συμβάν, ο Branko Crvenkovski –ηγέτης της σοσιαλδημοκρατικής αξιωματικής αντιπολίτευσης- ανακοίνωσε ότι το κόμμα του θα συμμετάσχει στις τοπικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Μάρτιο, μόνο εάν αναθεωρηθούν οι εκλογικοί κατάλογοι. Είπε επίσης ότι οι εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν σύμφωνα με τα πρότυπα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Η αντιπολίτευση είναι πιθανό επίσης να μποϋκοτάρει τις τοπικές εκλογές σε περίπτωση που δεν πραγματοποιηθούν από μια προσωρινή κυβέρνηση, αναφέρει το σερβικό πρακτορείο B92.

Η αξιωματική αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι στις 24 Δεκεμβρίου, «ανεστάλη η Δημοκρατία» στην ΠΓΔΜ, κατηγορώντας την αστυνομία ότι απομάκρυνε βίαια τους βουλευτές της αντιπολίτευσης και κάποιους δημοσιογράφους από το κοινοβούλιο. Τονίζει επίσης ότι ο προϋπολογισμός υιοθετήθηκε μέσω «παράνομης διαδικασίας».

Στο μεταξύ, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο σκοπιανός πρωθυπουργός Gruevski, κάλεσε την αντιπολίτευση να επιστρέψει στο κοινοβούλιο και να συμμετάσχει στις τοπικές εκλογές.

Η Λευκορωσία των Βαλκανίων;

Ακόμη, η αξιωματική αντιπολίτευση των σοσιαλδημοκρατών (που ανήκουν στο Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών) κατηγόρησε τη διεθνή κοινότητα ότι παραβλέπει την «ανατροπή της δημοκρατίας» κατά τους τελευταίους μήνες.

Αυτό το έτος θα είναι ένα «έτος που θα εγκαθιδρυθεί ή θα διαλυθεί η δημοκρατία» (στην ΠΓΔΜ), αναφέρει ανακοίνωση που εκδόθηκε από το κόμμα.

«Η δημοκρατία, η συνταγματικότητα και το κράτος δικαίου θα αποκατασταθούν ή η χώρα θα μοιάζει περισσότερο με την Λευκορωσία από ό, τι μια υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ»,καταλήγει.

Πηγή: euractiv.gr