Με καλούς οιωνούς ξεκίνησε η νέα χρονιά για τις αγορές με αφορμή στο… παρά ένα την εξεύρεση λύσης για την αποφυγή του «δημοσιονομικού γκρεμού» στις ΗΠΑ. Μεγάλοι χαμένοι αναδείχθηκαν το δολάριο και το γιεν εν μέσω άκρατης αισιοδοξίας στις αγορές.

902494Ειδικότερα, η Γερουσία ενέκρινε συμβιβαστική συμφωνία που εξαιρεί τις περικοπές δαπανών με ψήφους 89 υπέρ έναντι 9 κατά. Στη συνέχεια και η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το νομοσχέδιο με ψήφους 257 υπέρ έναντι 167 κατά. Το νομοσχέδιο τώρα απαιτεί την τελική υπογραφή του Μπαράκ Ομπάμα.

Με τη συμφωνία αυτή, η φορολογία δεν αυξάνεται για το μεγαλύτερο μέρος των αμερικανικών νοικοκυριών, ενώ αυξάνεται για τα υψηλά εισοδηματικά κλιμάκια με οικογενειακό εισόδημα άνω των 450.000 δολαρίων ή ατομικό άνω των 400.000 δολαρίων κατά 35% με 39,6%.

Ακόμα προβλέπει χρονική επέκταση στους δικαιούχους των επιδομάτων ανεργίας, καθυστέρηση στις αυτόματες περικοπές δαπανών για δύο μήνες, αύξηση του φόρου κληρονομιάς και το τέλος της μείωσης φόρου κατά 2% στις μισθοδοσίες.

Παρ’ όλα αυτά, η συμφωνία δεν προβλέπει κάτι για την αντιμετώπιση του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ (debt ceiling).

Ωστόσο, μερίδα αναλυτών εκτιμά ότι δεν έχουν αποφευχθεί όλα τα δημοσιονομικά ρίσκα το 2013 για την αμερικανική οικονομία παρά τη μερική, όπως λένε, αποφυγή του Fiscal Cliff. Ειδικότερα, σε σχετικό σημείωμα, ο αναλυτής της UBS, Gareth Berry, αναφέρει ότι: «Το “ταβάνι του χρέους” (debt ceiling) αποτελεί ακόμα έναν κίνδυνο τους επόμενους δύο μήνες, αν και, προς το παρόν, το πανηγυρικό ράλι στο ρίσκο θα μπορούσε προσωρινά να παρατείνει τις πιέσεις στο δολάριο».

Πηγή: zougla.gr