Τα μέτρα λιτότητας επιβάλλουν σε ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης να κάνουν «πάρα πολλά, πολύ γρήγορα», τόνισε ο υποψήφιος των σοσιαλδημοκρατών Peer Steinbrück, προσθέτοντας ότι εάν αυτό συνέβαινε στη Γερμανία «τότε θα υπήρχαν μαζικές διαμαρτυρίες».

allemagne1Στις 9 Δεκεμβρίου 2012, οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες έδωσαν επίσημο χρίσμα στον πρώην υπουργό οικονομικών Peer Steinbrück να είναι υποψήφιος εναντίον της Merkel στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Ο Steinbrück δεσμεύθηκε για μια πιο δίκαιη κοινωνία και έκανε έκκληση για μια ενωμένη μάχη εναντίον του κεντροδεξιού συνασπισμού της Merkel, σε μια ομιλία που είχε ως στόχο να «κερδίσει τις καρδιές» του συχνά διαιρεμένου κεντροαριστερού SPD.

«Η οικονομική κρίση έδειξε ότι τα πράγματα βγήκαν εκτός ισορροπιών στη Γερμανία, στην Ευρώπη και στην κοινωνία μας», είπε, προσθέτοντας ότι θέλει να επιβάλει μεγαλύτερους φόρους στους πλούσιους καθώς και ελάχιστο μισθό, κάτι στο οποίο αντιτίθεται η Merkel.

Αυτή η λιτότητα οδηγεί σε κατάθλιψη

«Τα μέτρα λιτότητας είναι πολύ σοβαρά, οδηγούν σε κατάθλιψη», τόνισε ο σοσιαλδημοκράτης πρώην υπουργός οικονομικών Steinbrueck, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

«Κάποιες κοινωνίες αναγκάζονται να λυγίσουν. Η δημοσιονομική εξυγίανση είναι κατά κάποιο τρόπο όπως η ιατρική. Η σωστή ποσότητα μπορεί να σώσει ζωές, ενώ η υπερβολική μπορεί να αποβεί θανατηφόρα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε ότι κάποιες χώρες είναι υποχρεωμένες να προβούν σε μείωση δαπανών που μπορεί να αντιστοιχούν μέχρι και 5% του ΑΕΠ, επισημαίνοντας ότι για τη Γερμανία αυτό θα αντιστοιχούσε «σε 150δις € μειώσεων δαπανών».

«Μπορείτε να φανταστείτε πώς θα ήταν οι διαμαρτυρίες για αυτό στη Γερμανία», συνέχισε.

Ο κ. Steinbrück κάλεσε το κόμμα του να μην αντιμετωπίζει τα ευρωπαϊκά θέματα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ως ήσσονος σημασίας από φόβο μήπως αυτή η συζήτηση ευνοήσει το κόμμα της κας. Merkel περισσότερο από τους Σοσιαλιστές.

«Η Ευρώπη πρέπει να σταθεροποιηθεί για το εθνικό μας συμφέρον και από την ευθύνη μας προς της Ευρώπη» δήλωσε.

EurActiv.gr με Reuters

Πηγή: euractiv.gr