Εντός της εβδομάδας θα έχει πιθανότατα ολοκληρωθεί η λεπτομερέστατη αντιπαραβολή που διενεργείται υπό την εποπτεία των οικονομικών εισαγγελέων Γρ. Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη μεταξύ της ήδη γνωστής και της «νεοαφιχθείσας» λίστας Λαγκάρντ.lawΤο ΣΔΟΕ εξετάζει τις δύο λίστες για να διαπιστώσει εάν αυτή που βρισκόταν μέχρι τώρα σε γνώση των ελληνικών αρχών ήταν πλαστή ή όχι. Οπως δήλωσε στην «Κ» αρμόδια πηγή, «η διασταύρωση των στοιχείων γίνεται όνομα όνομα και ποσό ποσό, και εφόσον προκύψουν διαφορές μεταξύ των δύο εγγράφων, θα αναζητηθούν άμεσα πολιτικές και ποινικές ευθύνες».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο έλεγχος θα έχει ολοκληρωθεί περί τα τέλη της εβδομάδος οπότε και αναμένεται να δρομολογηθούν εξελίξεις, ενώ η νέα λίστα θα αποσταλεί και στη Βουλή για τα περαιτέρω. Σημειωτέον ότι βρίσκονται «ανοιχτές» δύο έρευνες – μία στη Βουλή και μία στους οικονομικούς εισαγγελείς οι οποίοι ελέγχουν τους χειρισμούς των πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γ. Διώτη και Γ. Καπελέρη. Κατά πληροφορίες πάντως, μεταξύ των δύο εγγράφων δεν διαπιστώνονται δραματικές αποκλίσεις ως προς τον αριθμό των ανθρώπων και εταιρειών που είχαν λογαριασμό στην HSBC. Ωστόσο, στη «νέα» λίστα εμπεριέχονται λεπτομέρειες για τη δραστηριότητα και το προφίλ κάθε καταθέτη, όπως συμβαίνει με το private banking κάθε μεγάλης τράπεζας.

Οι ελληνικές αρχές, στο πλαίσιο της «διπλής» έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη, ζήτησαν προ μηνός την εκ νέου αποστολή της λίστας από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών. Αιτία απετέλεσαν υπόνοιες ότι η λίστα που κατέληξε μέσω… πολιτικών διαδρομών στα χέρια των οικονομικών εισαγγελέων ήταν αλλοιωμένη.

Την περασμένη Πέμπτη μετέβησαν στο Παρίσι δύο υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών και ένας συνεργάτης του οικονομικού εισαγγελέα, οι οποίοι παρέλαβαν από τη διεύθυνση διεθνών οικονομικών σχέσεων του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών τη λίστα Λαγκάρντ. Οι υπάλληλοι ταξίδεψαν κατ’ εξουσιοδότηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, ενώ όπως επεσήμαναν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η λίστα μπορεί να αξιοποιηθεί, όπως άλλωστε συνέβη με την Ισπανία και την Ιταλία, θα χρειαστεί ωστόσο ειδική έρευνα για κάθε έναν από τους καταθέτες που εμφανίζονται σε αυτήν με βάση τα εισοδήματά του στον χρόνο σχηματισμού του συγκεκριμένου λογαριασμού.

Εν τω μεταξύ, στο υπόμνημα που υπέβαλε στον πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής ο πρώην υπουργός Γ. Παπαντωνίου επιβεβαιώνει την ύπαρξη του ονόματος της συζύγου του Σταυρούλας Κουράκου στη «λίστα», διευκρινίζοντας ότι αγνοούσε την ύπαρξη των χρημάτων, τα οποία προέρχονταν από τον πρώην σύζυγο της κ. Κουράκου και προορίζονταν για αποκατάσταση των δύο παιδιών τους.

Πηγή: skai.gr/kathimerini