Πονοκέφαλος τόσο για τους επαγγελματίες που ασχολούνται με το διαδίκτυο όσο και για τους απλούς χρήστες οι οποίοι περιηγούνται και χρησιμοποιούν τις διάφορες υπηρεσίες διαδικτύου. Η GetSaFe online (ηνωμένο βασίλειο) και το υπουργείο εσωτερικής ασφάλειας  των Ηνωμένων πολιτειών συνεργάστηκαν και εξέδωσαν χρήσιμες πληροφορίες όσον αφορά την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Με απλές ορολογίες για να μπορεί να τις εφαρμόσει και ο πιο αρχάριος χρήστης.

internet-532x400Δύο είναι οι βασικοί κίνδυνοι τους οποίους αντιμετωπίζει ένας χρήστης όταν βρίσκεται στο διαδίκτυο.

  1. Να δεχθεί επίθεση από κακόβουλους χρήστες (hackers)
  2. Να προσβληθεί το σύστημά του από κάποιον ιό.

Και στις δυο περιπτώσεις υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης. Το σημαντικό είναι να ξεκινήσουμε με κάποια στάνταρ όσον αφορά εσάς και το διαδίκτυο. Αυτά είναι:

  1. Η προστασία του ηλεκτρονικού σας υπολογιστή και άλλων ηλεκτρονικών φορητών συσκευών.
  2. Η προστασία προσωπικών πληροφοριών και της ταυτότητάς σας.
  3. Πληροφορίες επιχειρηματικού χαρακτήρα εκτός της επιχείρησής σας
  4. Σύνδεση με προσοχή
  5. Χρήση του διαδικτύου με σύνεση

Η προστασία του ηλεκτρονικού σας υπολογιστή και άλλων ηλεκτρονικών φορητών συσκευών

Για την προστασία του ηλεκτρονικού σας υπολογιστή αλλά και των φορητών συσκευών θα χρειαστεί να έχετε εγκατεστημένο στο δίκτυο σας ένα τείχος προστασίας (firewall) το οποίο δρα ενάντια στους κακόβουλους χρήστες. Επίσης είναι αναγκαία η εγκατάσταση και η συνεχής ενημέρωση λογισμικού antivirus για να εντοπίζει και σταματά νέους ιούς. Δημιουργήστε ανά τακτά χρονικά διαστήματα αντίγραφα ασφαλείας (backup) των σημαντικών δεδομένων σας (έγγραφα, φωτογραφίες, βίντεο, κλπ) ώστε σε περίπτωση βλάβης να μην υπάρξει απώλεια. Μην ανοίγετε ύποπτα μηνύματα άγνωστης προέλευσης ειδικά όταν αυτά περιέχουν συνδέσμους προς εξωτερικές ιστοσελίδες ή συνημμένα αρχεία.

Όταν δεν χρησιμοποιείτε τις φορητές συσκευές για το διαδίκτυο απενεργοποιείτε τις ασύρματες συνδέσεις ώστε να μην τις κάνετε προσβάσιμες σε δίκτυα (ειδικά όταν είστε σε δημόσιο χώρο και υπάρχει δωρεάν πρόσβαση).

USB STICK

Τα γνωστά “στικάκια” είναι μία πηγή μόλυνσης, καθώς υπάρχουν ιοί που ενεργοποιούνται με την είσοδο τους σε υπολογιστή. Αν τοποθετήσετε το δικό σας usb stick σε υπολογιστή που αμφιβάλλετε για την “καθαρότητά” του, ενεργοποιήστε την λειτουργία protect mode (δεν το έχουν όλα τα usb stick) η οποία δεν θα αφήνει να εγγραφούν δεδομένα στο stick σας. Αν θα τοποθετήσετε ξένο usb stick στον υπολογιστή σας και υποπτεύεστε ότι είναι μολυσμένο, τότε πολύ απλά προτού ανοίξετε οποιοδήποτε αρχείο σαρώστε το με ένα ενημερωμένο antivirus.. Φυλάσσετε με προσοχή τα usb stick και διατηρείτε τα σε ασφαλές μέρος. Αν δεν είστε βέβαιοι για την ασφάλεια τους, μην αποθηκεύετε δεδομένα που αφορούν την προσωπική σας ταυτότητα η άλλες επιχειρηματικές πληροφορίες οι οποίες μπορεί να σας βλάψουν αν πέσουν σε λάθος χέρια. (το ίδιο ισχύει και για τους υπολογιστές/φορητές συσκευές)

Κωδικοί πρόσβασης

Οι κωδικοί πρόσβασης που χρησιμοποιείτε θα πρέπει να είναι ισχυροί. Ένας κωδικός πρόσβασης θεωρείται ισχυρός όταν δεν ταυτίζεται με καμία είδους πληροφορία η οποία σχετίζεται με την ταυτότητα ή προσωπικότητα του κατόχου του. Αυτό σημαίνει ότι ημερομηνίες, γέννησης, αρ. πινακίδας, ταυτότητας, όνομα σκύλου, διεύθυνση, αφμ , τηλέφωνο και άλλους είδους τέτοιοι συνδυασμοί δεν είναι κατάλληλοι για κωδικοί πρόσβασης.

Ένας ισχυρός κωδικός πρόσβασης θα πρέπει να περιέχει αρκετούς χαρακτήρες (πεζούς και κεφαλαίους), σύμβολα και αριθμούς. Δεν θα πρέπει να τον γνωστοποιείτε πουθενά, καθώς επίσης να προσέχετε να μην τον αποθηκεύετε σε υπολογιστές, συσκευές στις οποίες δεν έχετε την αποκλειστική χρήση.

παράδειγμα ισχυρού κωδικού: %$2GgKt_5%%c@A!

παράδειγμα αδύναμου κωδικού: 1234567890 ή 21041980 (21-04-1980)

Για την μέγιστη ασφάλεια φροντίστε να αλλάζετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα τους κωδικούς πρόσβασης και φροντίστε για κάθε υπηρεσία που χρησιμοποιείτε να έχετε διαφορετικό κωδικό πρόσβασης (facebook, email, twitter, κλπ)

Μην γνωστοποιείτε ποτέ τους κωδικούς σας σε τρίτους.

Σύνεση στην χρήση του διαδικτύου

Μην ανταλλάζετε πληροφορίες με αγνώστους οι οποίες αφορούν προσωπικά δεδομένα ή άλλα έγγραφα. Μην καταχωρείτε έγγραφα και οικονομικά δεδομένα σε μη αξιόπιστες ιστοσελίδες. Για παράδειγμα αν θέλετε να κάνετε αγορές στο διαδίκτυο επιλέξτε σελίδες οι οποίες είναι γνωστές και έχουν το πρόθεμα https. Όσον αφορά την χρήση ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης προσοχή στις αναρτήσεις που κάνετε. για παράδειγμα μην δίνετε πληροφορίες για την θέση σας, την οικονομική σας κατάσταση.

Και να μην ξεχνάμε και την ιστοσελίδα saferinternet.gr η οποία περιέχει χρήσιμα πράγματα για γονείς και μη.

Γιώργος Χατζηγεωργίου για το Κάθε Μέρα

Πηγές: enisa.europa.eu