Την ρητή αντίθεσή της στα ισραηλινά σχέδια ανέγερσης νέων οικισμών στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, εξέφρασε σήμερα (20 Δεκεμβρίου) η Ύπατη Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Catherine Ashton.

israel_0«Η έγκριση 2610 πρόσθετων μονάδων κατοικιών στον οικισμό Givat Hamatos είναι εξαιρετικά ανησυχητική», τόνισε η Catherine Ashton, προσθέτοντας ότι ήδη έχουν εγκριθεί 1500 κατοικίες στον οικισμό Ramat Shlomo.

«Αυτό το σχέδιο θα κόψει τη γεωγραφική συνέχεια μεταξύ Ιερουσαλήμ και Βηθλεέμ. Αντιτίθεμαι σθεναρά σε αυτή την πρωτοφανή επέκταση των οικισμών γύρω από την Ιερουσαλήμ», επεσήμανε χαρακτηριστικά η βρετανίδα.

Σημειώνεται ότι η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε τα σχέδια περί νέων οικισμών, λίγες μέρες μετά την αναγνώριση της Παλαιστίνης ως «κράτος-παρατηρητής» στον ΟΗΕ.

Δριμύ κατηγορώ και από την Ευρωβουλή

«Η ανέγερση νέων οικισμών όπως ανακοίνωσε η ισραηλινή κυβέρνηση στις 2 Δεκεμβρίου θα καταστήσει αδύνατη τη δημιουργία ενός βιώσιμου, συνεχούς και κυρίαρχου Παλαιστινιακού Κράτους, καθώς θα διαιρεθεί η Δυτική Όχθη», τόνισαν την περασμένη εβδομάδα οι ευρωβουλευτές σε ψήφισμά τους.

Στο ψήφισμά τους οι ευρωβουλευτές τόνισαν επίσης ότι τα ισραηλινά σχέδια είναι «παράνομα» σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και πρέπει «να διακοπούν άμεσα».

«Η σχεδιαζόμενη ανέγερση 3,000 νέων οικισμών από την ισραηλινή κυβέρνηση υπονομεύει την προοπτική της λύσης 2 κρατών και είναι ενάντια στο πνεύμα της ειρήνης», επισημαίνει το Κόμμα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Πηγή: euractiv.gr