Ανάμεσα στους «100 παγκόσμιους στοχαστές» για το 2012, βρίσκεται η Angela Merkel, σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Foreign Policy. Αξιοσημείωτο είναι ότι κανένας Ευρωπαίος δεν βρέθηκε στους «10» πρώτους ενώ σε επίπεδο πολιτικών της ΕΕ, «αναγνωρίστηκε» μόνο η Επίτροπος Viviane Reding.

merkel_deΤο Foreign Policy τονίζει ότι η Merkel φάνηκε «τελικά» να αποκτά έναν ηγετικό ρόλο το 2012, προβαίνοντας σε ένα συνδυασμό μέτρων λιτότητας, διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής ολοκλήρωσης για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ενέτεινε τις υποχρεωτικές μειώσεις δαπανών στα πακέτα βοήθειας σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία και κατάφερε μια ιστορική συνθήκη μείωσης του χρέους της ΕΕ. Συνολικά, η παρεξηγημένη Merkel επέμεινε στην επίλυση της περιφερειακής κρίσης με περισσότερη Ευρώπη, όχι λιγότερη», τονίζει το δημοσίευμα.

13 ευρωπαίοι στη λίστα των «100»

Άλλοι 12 ευρωπαίοι βρέθηκαν μεταξύ των 100 παγκόσμιων κορυφαίων στοχαστών φέτος, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της ΕΚΤ Mario Draghi (20) και της διευθύντριας του ΔΝΤ Christine Lagarde (27).

Η μόνη πολιτικός της ΕΕ στη λίστα είναι η επίτροπος δικαιοσύνης Viviane Reding (97), που αναγνωρίστηκε για «την απαίτησή της να έχουν οι γυναίκες της Ευρώπης μια θέση στο τραπέζι».

Σύμφωνα με το Foreign Policy, η Reding φέτος προώθησε έναν φιλόδοξο, αν όχι απίθανο, ευρωπαϊκό νόμο για τη δημιουργία μιας υποχρεωτικής ποσόστωσης 40% για τις γυναίκες στα ΔΣ των εταιρειών.

Επέμεινε ότι δίνοντας στις γυναίκες περισσότερες εξουσίες στη διαδικασία λήψης αποφάσεων δεν είναι μόνο ζήτημα δικαιοσύνης, αλλά παράλληλα όφελος για την οικονομία, ερχόμενη αντιμέτωπη με ισχυρή αντιπολίτευση.

Τα ονόματα των 10 πρώτων στοχαστών σε παγκόσμιο επίπεδο για το 2012 είναι:

  1. Aung San Suu Kyi, αντιφρονών ηγέτης της Βιρμανίας, και Thein Sein, πρώην στρατιωτικός διοικητής της Βιρμανίας και τωρινός πρόεδρος.
  2. Moncef Marzouki, πρόεδρος της Τυνησίας.
  3. Bill και Hillary Clinton, πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και αμερικανίδα ΥΠΕΞ.
  4. Sebastian Thrun, αμερικανός επιστήμονας πληροφορικής.
  5. Bill και Melinda Gates, δισεκατομμυριούχοι ανθρωπιστές.
  6. Malala Yousafzai, 15χρονη πακιστανή που αντιτάχθηκε στους Ταλιμπάν.
  7. Barack Obama, πρόεδρος ΗΠΑ.
  8. Paul Ryan, υποψήφιος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ στο πλευρό του Mitt Romney .
  9. Chen Guancheng, κινέζος ακτιβιστής.
  10. David Blankenhorn, ακτιβιστής για το γάμο των γκέι, Narayana Kocherlakota, οικονομολόγος που μελετά τον πληθωρισμό, Richard A. Muller, φυσικός που μελετά την κλιματική αλλαγή.

Πηγή: euractiv.gr