Ως «έτος αξιολόγησης» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς το 2013, στον απόηχο της συνάντησής του με την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αποσαφηνίζοντας ωστόσο πως στο πλαίσιο των συνομιλιών δεν τέθηκε το ζήτημα απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων.

Image samaras_closeup.jpg«Το 2013 θα πρέπει να είναι έτος αξιολόγησης των υπηρεσιών και των ικανοτήτων, ώστε το κράτος να είναι περισσότερο αποδοτικό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας και τη θεσμοθέτηση της κινητικότητας των υπαλλήλων, διευκρινίζοντας όμως πως «σήμερα δεν μιλήσαμε για απολύσεις, αλλά για διοικητική μεταρρύθμιση».

Προαναγγελία παροχών έπειτα από επίσκεψη στο ΓΛΚ

Νωρίτερα, ο κ. Σαμαράς επισκέφτηκε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), εμφανιζόμενος απόλυτα ικανοποιημένος από την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού και προαναγγέλλοντας πως έως το τέλος του έτους η κυβέρνηση θα διαθέσει 1 δισεκατομμύριο ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, τονίζοντας πως κατ΄ αυτόν τον τρόπο «θα δοθεί ρευστότητα στην αγορά, το οξυγόνο, το αίμα της οικονομίας».

Όπως υποστήριξε ο πρωθυπουργός, τα 700 εκατομμύρια θα διατεθούν για επιστροφές ΦΠΑ και την εξόφληση προμηθευτών του ΕΟΠΥΥ, 255 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν για εξόφληση χρεών που έχουν 42 υπερχρεωμένοι Δήμοι, ενώ τα υπόλοιπα 45 εκατ. ευρώ θα διοχετευθούν για την κάλυψη των εφάπαξ 1.200 υπαλλήλων του Δημοσίου.

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε πως, με νέα ρύθμιση, όσοι υποβάλουν αίτημα για συνταξιοδότηση θα λαμβάνουν αμέσως κάθε μήνα το 50% του βασικού τους μισθού, έως ότου ξεκινήσει κανονικά η καταβολή της σύνταξής τους.

«Η χρηστή διαχείριση μας έχει οδηγήσει στη δυνατότητα να κάνουμε έκτακτες παροχές, όπου υπάρχει κοινωνική ανάγκη», τόνισε ο πρωθυπουργός, φέρνοντας ως παράδειγμα το επίδομα θέρμανσης, την επιχορήγηση στον ΕΟΠΥΥ, αλλά και στους ΟΤΑ.

Τέλος, όπως δήλωσε ο κ. Σαμαράς, την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου θα κατατεθεί νόμος για τις αδρανείς καταθέσεις, οι οποίες θα μπαίνουν σε ειδικό κωδικό στον Προϋπολογισμό. Τα ποσά αυτά θα πηγαίνουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Πηγή: skai.gr