Τον δρόμο προς τη φυλακή παίρνει για τις δανειοδοτήσεις της Proton Bank σε εταιρείες του Λ. Λαυρεντιάδη και το πρώην μέλος της Επιτροπής Πιστοδοτήσεων της τράπεζας Σμαράγδα Λιαρμακοπούλου η οποία απολογήθηκε στην 2η ειδική ανακρίτρια, κατηγορούμενη για σειρά κακουργημάτων.

895349Αμέσως μετά την απολογία της, η Σμαράγδα Λιαρμακοπούλου κρίθηκε προφυλακιστέα, αφού φέρεται ότι ήταν από τους ανθρώπους της απολύτου εμπιστοσύνης του επιχειρηματία Λ. Λαυρεντιάδη, η οποία είχε τοποθετηθεί από εκείνον χωρίς να έχει ειδικές γνώσεις στα οικονομικά με αποκλειστικό σκοπό την ανεξέλεγκτη δανειοδότηση των εταιρειών του, κάτι ωστόσο που η ίδια αρνήθηκε κατηγορηματικά.

Την ίδια ώρα πάντως πρόθυμος να επιστρέψει 160.000.000 ευρώ στα ταμεία της Proton Bank εμφανίζεται ο Λ.Λαυρεντιάδης. Μολονότι αρνείται τις σε βάρος του κατηγορίες ο προφυλακισμένος επιχειρηματίας, δήλωσε, απολογούμενος στην ανακρίτρια, ότι είναι έτοιμος να επιστρέψει για την αποπληρωμή των δανείων όλα τα χρήματα που όπως ισχυρίζεται διαθέτει και φτάνουν, όπως ισχυρίζεται τα 160.000.000 ευρώ .« Αρνούμαι στο σύνολο τους τις κατηγορίες και δηλώνω αθώος. Είμαι σε εξαιρετικά δύσκολη σωματική και ψυχολογική κατάσταση ενόψει της αναπάντεχης συλλήψεις μου και των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζω. Δηλώνω για μια ακόμη φορά την ετοιμότητα μου και τη βούληση μου να συνδράμω με κάθε αναγκαίο τρόπο στην επιστροφή όλων των χρηματικών ποσών που διαθέτω προς αποπληρωμή και τακτοποίηση δανείων που έχουν χορηγηθεί από την Proton Bank που ανέρχονται σε περίπου 160.000.000, ( τα χρήματα που προσφέρω) παρά τη ρητή άρνηση μου τελέσεως οποιουδήποτε αδικήματος».

Βέλη πάντως σε βάρος του Λ. Λαυρεντιάδη εξαπέλυσαν στην απολογία τους τα πρώην μέλη του ΔΣ της τράπεζας Σαραμαντής Δημήτρης και Τρύφωνας Κολλίντζας που κατηγόρησαν στην απολογία τους τον επιχειρηματία πως τους παραπλάνησε.

Ο Δημήτρης Σαραμαντής υποστήριξε μεταξύ άλλων στην ανακρίτρια: « Εγώ, ως στέλεχος της τράπεζας υπήρξα θύμα μίας συστηματικής και μεθοδευμένης απατηλής συμπεριφοράς που ξεκίνησε με την θεαματική αγορά εκ μέρους του Λ.Λαυρεντιάδη του 31,3% των μετοχών της τράπεζας, με λεφτά που εκ των υστέρων απεδείχθη ότι ήταν δανεικά προς τις εταιρίες, με τις διαβεβαιώσεις του ότι θα μετάσχει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 100.000.000 ενώ όπως απεδείχθη εκ των υστέρων μόλις επιτεύχθηκε με τους παραπλανητικούς τρόπους που αναφέρω η χρηματοδότηση των εταιριών, άρχισε να εγκαταλείπει την τράπεζα, ενώ παράλληλα σε όλο αυτό το διάστημα μεριμνούσε για την εξωτερική του εικόνα ως ισχυρού οικονομικού παράγοντα στο διεθνές στερέωμα, που ήταν σε θέση να αξιοποιεί ως στελέχη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ακόμη και τέως πρέσβεις υπερδυνάμεων».

Ο Τρύφων Κολλίτζας άφησε μάλιστα αιχμές στην απολογία του για εμπλοκή και άλλων προσώπων στη χορήγηση των δανείων προς τις εταιρείες του Λ. Λαυρνεντιάδη. «Δεν είχε διευκρινιστεί εξ’ αρχής ποιος ήταν ο δεσμός των εταιριών που έπαιρναν δάνειο με τον βασικό μέτοχο. Μετά τα όσα αποκαλύφθηκαν εκ των υστέρων, εξαπατήθηκα. Για να γίνει αυτό θεωρώ ότι ο Λ.Λ έδρασε πιθανότατα με τη βοήθεια και άλλων ανθρώπων, στους οποίους εγώ δεν συμπεριλαμβάνομαι. Αναφορικά με την Τράπεζα της Ελλάδος, μου έκανε εντύπωση εκ των υστέρων πως του έδωσαν άδεια».

Τις βαριές κατηγορίες που αντιμετωπίζει αρνήθηκε και το πρώην μέλος του ΔΣ της τράπεζας Αντώνης Αθανάσογλου ο οποίος επίσης έχει κριθεί προφυλακιστέος. Στην απολογία του ο Αντώνης Αθανάσολγου είπε μεταξύ άλλων : « Είχα την πεποίθηση ότι όλες αυτές οι χρηματοδοτήσεις ήταν παραπάνω από συμφέρουσες για την τράπεζα. Εάν γνώριζα τότε τα ευρήματα της Τράπεζας της Ελλάδος ως προς την διασύνδεση των διαφόρων πιστούχων, προφανώς και δεν θα υπέγραφα τις πιστοδοτήσεις αυτές……Τον Μάρτιο του 2011 μας κάλεσε η Τράπεζα της Ελλάδος, όλο το Δ.Σ, ουδεμία αναφορά έγινε για προβληματικά δάνεια, ή για ύπαρξη κινδύνου και προς τούτο επικαλούμαι τη μαρτυρία όλων των μελών του Δ.Σ Επίσης έγινε σημαντική αναφορά στην απαίτηση μείωσης εξάρτησης της τράπεζας από την ΕΚΤ, πράγμα το οποίο επετεύχθη μέσα σε λιγότερο από 6 μήνες, μείωση της τάξης του 50%. Προς τούτο δεχθήκαμε επανειλημμένως συγχαρητήρια και από την ΤτΕ και από τους εκπροσώπους της Τρόικας κατά τους μήνες Απρίλιο-Μάιο του 2011».

Eπιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης

Πηγή: zougla.gr