Η Βρετανία πρέπει να εκμεταλλευτεί την αναστάτωση που προκλήθηκε από την κρίση στην ευρωζώνη για να επιδιώξει μια νέα σχέση με την ΕΕ, τόνισε την Παρασκευή (14 Δεκεμβρίου) ο Βρετανός πρωθυπουργός David Cameron.

p-022399-00-21Mετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής που διασφάλισε το πρώτο μέρος της τραπεζικής ένωσης, ο Βρετανός πρωθυπουργός υποβάθμισε τους φόβους ότι το μέλλον της χώρας του βρίσκεται στο περιθώριο μιας Ευρώπης δύο ταχυτήτων, καθώς οι χώρες της Ευρωζώνης οικοδομούν έναν ακόμη πιο ισχυρό πυρήνα.

«Δε νομίζω ότι η Βρετανία βρίσκεται σε άβολη θέση», είπε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες. «Είμαστε σε μια θέσει όπου έχουμε δυνατότητες να μεγιστοποιήσουμε αυτό που θέλουμε από την σχέση μας».

Ο Cameron που φαίνεται να είναι πίσω στις δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών του 2015, βρίσκεται υπό πίεση από το αντιευρωπαϊκό στρατόπεδο του Συντηρητικού Κόμματος, να αναδιαμορφώσει το ρόλο της Βρετανίας στην ΕΕ ή να εγκαταλείψει την Ένωση συνολικά, μετά από σχεδόν 40 χρόνια.

Σύμφωνα με τελευταίες δημοσκοπήσεις, το 50% των βρετανών θέλει να εγκαταλείψει την Ευρώπη και μόλις το 1/3 να παραμείνει, ενώ αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των ευρωσκεπτικιστών.

Ο βρετανός τόνισε η συμφωνία της συνόδου για τραπεζική εποπτεία αποτελεί ένα σημάδι τεράστιων αλλαγών για την ευρωζώνη, στην οποία όμως δε θέλει να ενταχθεί η Βρετανία. Υπογράμμισε ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνοδευτούν από αλλαγή της θέσης της Βρετανίας στην Ευρώπη.

«Θα οδηγήσει σε ευκαιρίες για εμάς στο Ηνωμένο Βασίλειο να κάνουμε αλλαγές στις σχέσεις μας με την ΕΕ έτσι ώστε να μας ταιριάζει καλύτερα, να κάνει τους βρετανούς να νιώθουν πιο άνετα για αυτή», είπε.

Πηγή: euractiv.gr