Συμφωνία Ελευθέρου εμπορίου με τη Σιγκαπούρη σύναψε η ΕΕ, ανοίγοντας το δρόμο για εμπορική συνεργασία με την Ένωση Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (ΑSΕΑΝ).

ka_3Τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου μεταξύ ΕΕ και Σιγκαπούρης, ολοκλήρωσαν (χθες 16 Δεκεμβρίου) ο Επίτροπος Εξωτερικού Εμπορίου Karel De Gucht και ο υπουργός εμπορίου της Σιγκαπούρης Lim Hng Kiang.

Η Σιγκαπούρη αποτελεί σημαντικό προορισμό για ευρωπαϊκές επενδύσεις στην Ασία, ενώ είναι δεύτερη σε επενδύσεις στην ΕΕ μετά την Ιαπωνία.

Σημειώνεται ότι η ΕΕ βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις για συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με το Βιετνάμ και τη Μαλαισία, ενώ υπάρχουν και προκαταρκτικές συζητήσεις με άλλες χώρες της ASEAN.

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την στασιμότητα της εγχώριας ζήτησης, η ΕΕ επιδιώκει συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου με μεγάλες χώρες, όπως έκανε πέρυσι με τη Νότια Κορέα και πιέζει σήμερα με την Ιαπωνία.

Έμφαση της ΕΕ στις υπηρεσίες

Οι δασμοί στις εισαγωγές της Σιγκαπούρης είναι χαμηλοί, ωστόσο με την εν λόγω συμφωνία θα αρθούν οι μη δασμολογικοί φραγμοί όπως πχ οι διπλές δοκιμασίες των αυτοκινήτων, καθώς η Σιγκαπούρη θα αναγνωρίσει τα ευρωπαϊκά πρότυπα, σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους.

Σύμφωνα με την Κομισιόν θα επωφεληθεί ιδιαίτερα ο τομέας των υπηρεσιών, όπως οι τραπεζικές, ασφαλιστικές και άλλες χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες ενώ θα διευκολυνθεί και η πρόσβαση των βιομηχανικών και αγροτικών προϊόντων.

«Η Σιγκαπούρη αποτελεί μια δυναμική αγορά για τις εταιρείες της ΕΕ και ζωτικό κόμβο για επιχειρήσεις σε όλη τη Νοτιοανατολική Ασία. Αυτή η συμφωνία είναι σημαντική για να ανοίξει η πόρτα στην περιοχή και μπορεί να καταστεί καταλύτης για ανάπτυξη για τους ευρωπαίους εξαγωγείς», τόνισε ο ευρωπαίος επίτροπος εξωτερικού εμπορίου Karel De Gucht.

«Μετά τη συμφωνία μας με τη Νότια Κορέα, αυτή η συμφωνία βάζει ξεκάθαρα την ΕΕ στο χάρτη της Ασίας», συνέχισε, προσθέτοντας ότι η ΕΕ δεν προτίθεται να σταματήσει εκεί, προωθώντας και τις διαπραγματεύσεις με τα άλλα κράτη της Ένωσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).

«Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες και οφέλη που μπορούν να περιμένουν οι εταιρείες της ΕΕ και της Σιγκαπούρης. Από τη στιγμή που τεθεί σε ισχύ η συμφωνία, η Σιγκαπούρη είναι πεπεισμένη ότι θα ενισχυθούν οι διμερείς οικονομικές σχέσεις, και θα ανοίξει το δρόμο στην ‘ανά περιοχή’ εμπορική συμφωνία της ΕΕ με την Ένωση Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας», επεσήμανε ο υπουργός εμπορίου της Σιγκαπούρης, Lim Hng Kiang.

Πηγή: euractiv.gr