Η Βασιλική Βουγιούκα αναδείχθηκε κορυφαία Ελληνίδα αθλήτρια για το 2012 και μίλησε για την ξιφασκία, τα σπασμένα δόντια στο Λονδίνο, τις σπουδές στην οδοντιατρική και την “χρυσή” τουρκική πρόταση!

vougiouka_olympic_010812Η συνέντευξη της Βασιλικής Βουγιούκα

Για το πώς ασχολήθηκε με την ξιφασκία: «Μεγάλωσα στην περιοχή του Γκύζη. Γνώρισα το άθλημα μέσα από το σχολείο μου, στο δημοτικό. Ένας προπονητής ήρθε στο σχολείο μου και μας έδειξε το άθλημα και έτσι το έμαθα. Δεν το ήξερα καν, αλλά μου άρεσε πάρα πολύ. Με εντυπωσίασε πάρα πολύ. Γύρισα σπίτι και το είπα στη μητέρα μου, η οποία έμεινε έκπληκτη.

Ο δυναμισμός που έχει το άθλημα ήταν αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο. Είναι ένας ήρεμος δυναμισμός. Μέσα από την προπόνηση εγώ ξεδίνω και είναι και ένα άθλημα που δημιουργείς. Επίσης με εντυπωσίασε το γεγονός ότι επάνω στην πίστα μπορείς μόνος να αποφασίσεις τι πρέπει να κάνεις. Πρέπει να πάρει τις αποφάσεις πάρα πολύ γρήγορα.

Από την πρώτη στιγμή που με ανέλαβε ο προπονητής μου είπε ότι έχω ταλέντο. Το ύψος μου είναι προτέρημα, αλλά και μειονέκτημα. Όσο πιο ψηλός είσαι τόσο καλύτερη ισορροπία πρέπει να έχεις.»

Για την αντιμετώπιση που είχε από τους συμμαθητές της για την προτίμησή της στην ξιφασκία: «Όταν έλεγα στους συμμαθητές μου ότι έκανα ξιφασκία, οι περισσότεροι από αυτούς εντυπωσιάζονταν. Λόγω ύψους περίμεναν να παίζω μπάσκετ.»

Για τις σπουδές της στην οδοντιατρική: «Ο πρωταθλητισμός απαιτεί πολλές θυσίες, αλλά και η οδοντιατρική είναι ένα πολύ αποδοτικό επάγγελμα για την εποχή. Όταν, λοιπόν, τελειώσω την καριέρα μου θα πρέπει να αφοσιωθώ σε αυτή.»

Για την πρόταση να αγωνιστεί με τα χρώματα της Τουρκίας: «Όταν αντιπροσωπεύω τη χώρα μου είμαι πολύ υπερήφανη. Οι Τούρκοι θέλουν να ανεβάσουν τον αθλητισμό τους διότι δεν έχουν πολλές επιτυχίες. Το ίδιο θέλουν να κάνουν και στο δικό μου άθλημα. Έχουν κάνει ήδη δύο μεταγραφές και έχουν και εμένα στη λίστα τους.

Το οικονομικό δέλεαρ ήταν μεγάλο. Μόνο η μεταγραφή μου θα ήταν 100.000 ευρώ ενώ για κάθε μετάλλιο που θα έπαιρνα ήταν έξτρα χρήματα. Για την 5η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα ήταν για παράδειγμα άλλες 100.000 ευρώ. Αυτό που με κράτησε ήταν ότι είμαι Ελληνίδα και πως παρά τις δύσκολες στιγμές που περνάμε θα πρέπει να μείνουμε εδώ και να βοηθήσουμε. Θα έπρεπε να αλλάξω, όμως, και υπηκοότητα.

Εάν συμφωνούσε η ομοσπονδία της Ελλάδας με την τουρκική θα γινόταν. Διαφορετικά με ένα λευκό γάμο. Ο πατέρας μου, πάντως, ήταν ο πρώτος που είπε το «όχι» στην τουρκική πρόταση. Δεν μπορώ να με φανταστώ να παίζω για άλλη χώρα. Όταν σκέφτομαι όλους αυτούς που χάρηκαν μαζί ή στενοχωρήθηκαν μαζί, δεν μπορώ να σκεφτώ να παίζω για μία άλλη χώρα.»

Για την κατάσταση στην ελληνική ομοσπονδία: «Η ομοσπονδία είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση. Είναι πολύ δύσκολο για εμένα διότι δεν μπορώ να στηρίξω τον προπονητή μου να μείνει στην χώρα. Δεν μπορεί να στηρίξει η ομοσπονδία την επόμενη αγωνιστική μου χρονιά. Τα χρήματα είναι πάρα πολύ λίγα. Δε μιλάω μόνο για εμένα, που μπορεί να έχω τις περισσότερες διακρίσεις. Πίσω από εμένα υπάρχουν και άλλα παιδιά.»

Για το μέλλον της: «Είμαι αισιόδοξη. Δεν μπορώ να πω ότι βλέπω κλειστές πόρτες. Με προσπάθεια και πίστη θα βγούμε από τη δύσκολη θέση. Σίγουρα έχουν γίνει κάποια λάθη από τις προηγούμενες γενιές, αλλά εμείς η νέα γενιά μπορούμε να βγούμε από την κρίση.»

Για την καθημερινότητά της: «Τα πρωϊνά πηγαίνω στην ΕΟΕ και βοηθάω στην Ελληνική Ολυμπιακή Ακαδημία και προάγουμε τον αθλητισμό σε διάφορες πόλεις. Είναι πολύ σημαντικό εμείς οι αθλητές που έχουμε διακρίσεις ο αθλητισμός να αποτελεί πρότυπο για τα νέα παιδιά.

Στην συνέχεια επιστρέφω σπίτι για ξεκούραση και το απόγευμα πάω στην προπόνηση, η οποία κρατάει τουλάχιστον 2,5 ώρες.»

Για το πρότυπό της στην ξιφασκία: «Θαυμάζω την Βαλεντίνα Βετζάλι. Είναι για εμένα μία φοβερή αθλήτρια και πρότυπο μου. Έχει τέσσερα ολυμπιακά μετάλλια.»

Για τον αγώνα με την Κορεάτισσα, Γιγεόν Κιμ, στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Λονδίνο: «Είχα σπάσει τα δόντια στον προηγούμενο αγώνα. Σε αυτόν με την Πολωνέζα. Είχα χτυπήσει με την μάσκα όταν τη βρήκε το προστατευτικό του χεριού μου σε μία προσπάθεια. Τελικά νίκησα εύκολα γιατί ήμουν σε πολύ καλή κατάσταση, αν και σε προηγούμενο αγώνα είχα χάσει.

Στον αγώνα με την Κορεάτισσα ήμουν μπροστά στην αρχή με 8-2 και 11-7. Ήθελα 4 πόντους για να πάρω τη νίκη. Το πρόβλημα με τα δόντια μου, όμως, με κούρασε πολύ και έχασα στο τέλος. Οι επόμενες αντίπαλες μου θα ήταν εύκολες και δεν μπορώ να πω ότι δεν σκέφτηκα ότι εάν είχα προκριθεί θα είχα και πάρει και το χρυσό.»

Για τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο Ντε Τζανέιρο: «Ελπίζω να μπορέσει η Πολιτεία να με στηρίξει και να δώσω το παρών στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Βραζιλία γιατί χρειάζονται πολλά χρήματα.»

Για την προσπάθειες των Ελλήνων αθλητών: «Νομίζω ότι κάθε Έλληνας που φθάνει ψηλά είναι ένας ήρωας. Διότι οι συνθήκες που κάνουμε εμείς προπόνηση δεν είναι και ιδανικές. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες μου έδιναν συνέχεια συγχαρητήρια γιατί δεν πίστευαν ότι μία Ελληνίδα μπορεί να φθάσει τόσο ψηλά.»

Για το πως φαντάζεται τον εαυτό της σε 20 χρόνια: «Μετά από 20 χρόνια με φαντάζομαι μαμά, να έχω κάνει μία οικογένεια. Θα μου άρεσε πολύ. Είμαι σε μία σχέση αρκετά χρόνια, αλλά ακόμα δεν σκέφτομαι τα περί γάμου.»

Για τους επόμενους στόχους της: «Συνήθως κάθε στόχο που βάζω θέλω να τον πετυχαίνω. Τώρα στόχος μου είναι η ξιφασκία. Μετά θα είναι η οικογένεια. Θέλω κάθε όνειρο να το ζω και μετά να πηγαίνω στο επόμενο.»

Πηγή: contra.gr