Μια νέα μορφή θεάτρου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο 2ο Φεστιβάλ Κωμωδίας που έλαβε μέρος στην πόλη της Ξάνθης πριν από λίγο καιρό. Ονομάζεται «TheaterSports» ή αν προσπαθήσουμε να το μεταφράσουμε στην ελληνική «Θεατρικά Παιχνίδια».

theatre masksΚάτι τέτοιο έγινε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και είναι προς τιμή των διοργανωτών που προσπάθησαν να μας μυήσουν σε έναν νέο κόσμο σχετικό με το θέατρο. Τι είναι όμως τα theatersports; Πρόκειται για μια μορφή αυτοσχεδιαστικού θεάτρου που έχει όμως την μορφή διαγωνισμού. Χρειάζονται κατ’ αρχήν δυο ή και περισσότερες ομάδες των 5-6 ατόμων οι οποίες καλούνται να αυτοσχεδιάσουν πάνω στην σκηνή κάτω από μια συνθήκη που δίνεται από τον παρουσιαστή και ρόλους που δίνει το κοινό. Εμπνευστής και δημιουργός αυτών των θεατρικών παιχνιδιών θεωρείται ο Keith Johnstone από το Calgary, ο οποίος το 1977, εμπνευσμένος από τις παρατηρήσεις που είχε κάνει σχετικά με τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται στην επαγγελματική πάλη για να προκληθούν αντιδράσεις και συμμετοχή του κοινού, προσπάθησε να τις τοποθετήσει σε μια θεατρική βάση.

Επάνω στην σκηνή οι συμμετέχοντες καλούνται να αυτοσχεδιάσουν, υπό τους όρους και τους κανόνες του παιχνιδιού στο οποίο διαγωνιστούν. Σκοπός τους είναι να προκαλέσουν το γέλιο στο κοινό και την διασκέδαση τόσο των συμμετεχόντων όσο και των παρευρισκόμενων. Η κριτική επιτροπή, συνήθως τριμελής, δίνει την βαθμολογία σε κάθε ομάδα μετά το τέλος του κάθε παιχνιδιού ή μπορεί να διακόψει τις ομάδες αν έχουν παραβεί τους κανόνες ή αν δουν ότι το παιχνίδι δεν πάει καλά και το κοινό δεν συμμετέχει. Νικήτρια ομάδα είναι φυσικά αυτή με τους περισσότερους βαθμούς.

Στο εξωτερικό (Αγγλία, Αμερική, Τσεχία) αυτού του είδους τα παιχνίδια είναι ευρέως διαδεδομένα εδώ και πολλά χρόνια. Η μεγάλη επιτυχία των παιχνιδιών οφείλεται στο ότι είναι ένας σχετικά φτηνός και δημιουργικός τρόπος διασκέδασης που υπόσχεται άφθονο γέλιο. Όσοι παρευρέθηκαν στην βραδιά που διοργανώθηκε στην Ξάνθη έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις. Ελπίζω ότι θα συνεχιστεί αυτός ο θεσμός και τα απόμενα χρόνια και ότι θα διαδοθεί και σε άλλες πόλεις ώστε να έχουν την δυνατότητα όλο και περισσότεροι λάτρεις του αυτοσχεδιασμού και μη να βιώσουν αυτή τη ξεχωριστή εμπειρία. Και γιατί όχι να μην αρχίζουμε να μαζευόμαστε σε σπίτια και να διοργανώνουμε τέτοιες βραδιές; Καλή διάθεση να υπάρχει μόνο και όλα τα άλλα είναι απλά. Είναι και ιδανική πρόταση και για τις γιορτές. Μετά από λίγο ποτό αυτοσχεδιάζεις καλύτερα. Σκεφτείτε το και μέχρι την επόμενη φορά να είστε καλά και να προσέχετε τον εαυτό σας και όσους αγαπάτε.

Από την Δέσποινα Παρασύρη για το Κάθε Μέρα