Συνέντευξη στη βρετανική εφημερίδα Guardian

Τη σύγκληση ευρωπαϊκής διάσκεψης για το χρέος του ευρωπαϊκού νότου προτείνει με συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Guardian ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Στόχος της διάσκεψης θα είναι να βρεθεί «επιτέλους» μια λύση στην κρίση, μια λύση που εκτιμά ότι δεν έχει έρθει πιο κοντά παρά τις όσες αποφάσεις έχουν ληφθεί.

Ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι οι χώρες-πιστωτές της Ελλάδας και του νότου της ευρωζώνης θα πρέπει να διδαχθούν από την ιστορία και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του υπέρογκου χρέους στα κράτη αυτά με τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε η Γερμανία μετά το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Όπως εξηγεί, η μόνη βιώσιμη λύση είναι ένα κούρεμα όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη τη νότια περιφέρεια, προειδοποιώντας ότι όσο περισσότερο καθυστερεί η διαγραφή σημαντικού ποσοστού του χρέους, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το κοινωνικό και οικονομικό κόστος. «Είναι σαφές πως η τελευταία συμφωνία ήταν ένας συμβιβασμός που το μόνο που κάνει είναι να διαιωνίζει την αβεβαιότητα. Η Μέρκελ πρέπει να πει στο λαό της πριν τις εκλογές του 2013 ότι το πρόγραμμα δεν λειτουργεί», σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας.

Προτείνει λοιπόν μια διάσκεψη στα πρότυπα της διάσκεψης του Λονδίνου το 1953, όταν αποφασίστηκε η απαλλαγή της Γερμανίας από το περίπου 60% του χρέους της: «Θέλουμε να συμφωνήσουμε με τους δανειστές μας σε μια αξιόπιστη λύση. Δεν έχει σημασία πού θα πραγματοποιηθεί η διάσκεψη, αλλά πρέπει να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό».

Ο Guardian σημειώνει ότι η Γερμανία είχε εξασφαλίσει την αποπληρωμή του μειωμένου χρέους της σε μια περίοδο 30 ετών με την πρόσθετη συμφωνία ότι οι οικονομικές της υποχρεώσεις θα εξαρτιόνταν από την οικονομική επίδοση της χώρας.

Με πρότυπο αυτή τη συμφωνία ο κ. Τσίπρας χαρακτηρίζει κρίσιμο να υπάρξει στη αποτέλεσμα της διάσκεψης για την Ελλάδα και μια «ρήτρα ανάπτυξης», που θα συνδέει την αποπληρωμή του χρέους με την ικανότητά της χώρας να πληρώνει. «Ζητάμε επίσης περισσότερο χρόνο, ένα μορατόριουμ εξυπηρέτησης του χρέους ώστε να μπορέσουμε να αναδιανείμουμε τα χρήματα προς την ανάπτυξη», προσθέτει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Τσίπρας επέμεινε ότι η «αποσπασματική» προσέγγιση των διεθνών πιστωτών στην επίλυση της κρίσης θα καταστρέψει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Όταν η κρίση ξεκίνησε το 2009 το χρέος μας ήταν 120% του ΑΕΠ και φέτος προβλέπεται επισήμως να φτάσει στο 175,6%

«Υπάρχουν δύο άξονες στα οικονομικά προβλήματα της Ευρώπης – ο πρώτος είναι το χρέος που πρέπει να καταστεί βιώσιμο και ο δεύτερος είναι η λιτότητα που πρέπει να σταματήσει. Αν συνεχίσουμε με τέτοια μέτρα θα είναι σαν να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά», τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας.

Επικρίνει δε την πρόσφατη συμφωνία για την μείωση του ελληνικού χρέους λέγοντας ότι αποσκοπεί στο να κερδίσουν χρόνο οι πιστωτές και ως εκ τούτου απέχει πολύ από το να είναι επαρκής λύση. Επισημαίνει ότι «όταν η κρίση ξεκίνησε το 2009 το χρέος μας ήταν 120% του ΑΕΠ και φέτος προβλέπεται επισήμως να φτάσει στο 175,6%. Και τώρα η τρόικα λέει ότι για να είναι βιώσιμο πρέπει να μειωθεί στο 124% του ΑΕΠ έως το 2020».

»Ας υποθέσουμε ότι έχουν δίκιο. Πώς θέλουν όμως αν φτάσουν εκεί; Μετά από 12 χρόνια καταστροφικής λιτότητας και μέτρων που φτάνουν τα 19 δισεκατομμύρια λίρες η Ελλάδα θα έχει γίνει κρανίου τόπος», καταλήγει ο Αλέξης Τσίπρας.

Πηγή: skai.gr