Υπάρχει στην Ελλάδα μία ψύχωση με τους υδρογονάνθρακες, προφανώς και λόγω της οικονομικής κρίσης, η οποία δεν έχει νόημα, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα που θα αποδώσει αριθμούς και όχι υποθέσεις και προβολές, τόνισε, μιλώντας στη Voria.gr, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ευάγγελος Λιβιεράτος, στο περιθώριο του συμποσίου «Βιώσιμες πόλεις, Δυναμική Ανάπτυξης», που διοργανώνει το Συμβούλιο ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στη Θεσσαλονίκη.

Κληθείς να σχολιάσει πρόσφατη ανακοίνωση του τμήματος της Deutsche Bank στο Λονίδιο, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα μπορεί να έχει όφελος ύψους 214 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, σημείωσε πως «γίνεται πολύ κακό για το τίποτα, γιατί δεν πρόκειται για επιστημονική έκθεση, αλλά για ένα δελτίο της Deutsche Bank του Λονδίνου, που χρησιμοποιεί πηγές έρευνας Ελλήνων επιστημόνων (Φώσκολου – Κονοφάγου), η οποία ήταν γνωστή και, όπως όλες οι αντίστοιχες έρευνες, βασίζεται σε υποθέσεις».

Ο κ.Λιβιεράτος σύστησε υπομονή, αναφέροντας πως έχει ήδη διεκπεραιώσει το 30% των γεωφυσικών ερευνών που διενεργεί το ειδικό πλοίο (το οποίο ξεκίνησε στις 11 Νοεμβρίου από την Πάτρα) και το σύνολο των ερευνών αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2013. «Αυτή τη στιγμή ερευνώνται οι δυνατότητες που υπάρχουν για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της χώρας (αξιολογούνται δηλαδή οι δομές)», είπε.

Όπως είπε, «μέσα στο 2013 θα κοπούν οικόπεδα, θα απευθυνθούν προσκλήσεις ενδιαφέροντος για να πωληθούν τα δεδομένα, ώστε το 2014 να ξέρουμε με συγκεκριμένους αριθμούς τι ποσότητες υδρογονανθράκων μπορούν να εξορυχθούν», για να προσθέσει: «Μέσα στα επόμενα 5-10 χρόνια θα αρχίσουν να εισρέουν χρήματα», επεσήμανε.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον κ.Λιβιεράτο «ο παρατηρητής του ΥΠΕΚΑ στο πλοίο που πραγματοποιεί τις έρευνες πρώτη φορά είδε δελφίνια, που σημαίνει ότι το σύστημα παρακολούθησης κοιτοειδών λειτουργεί κανονικά, προκειμένου σε ό,τι έρευνες κάνουμε στο μέλλον να λαμβάνεται υπόψιν η σχετική ευαισθησία».

Πηγή: energypress.gr/voria.gr