Οι χρήστες του διαδικτύου στην Ευρώπη θα μπορούν να αναπαράγουν τμήματα αρχείων με προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας νόμιμα, σύμφωνα με τις μεταρρυθμίσεις των κανόνων που διέπουν τον κόσμο της «σκοτεινής» online πειρατείας, δήλωσαν χθες (5 Δεκεμβρίου) αξιωματούχοι της ΕΕ.

Εταιρείες διασκέδασης και λογισμικού, οι οποίες λένε ότι χάνουν δισεκατομμύρια δολάρια εσόδων από την πειρατεία, ασκούν πιέσεις στην ΕΕ να θέσει εκτός νόμου την κοινή χρήση και αντιγραφή των ψηφιακών ταινιών, της μουσικής και των εφαρμογών τους.

Η Κομισιόν δήλωσε ότι ελπίζει να βρει μια μέση λύση που θα επιτρέπει στους νόμιμους χρήστες να αντιγράφουν τμήματα ορισμένων αρχείων και θα πατάσσει τις σοβαρές παρανομίες.

«Ο στόχος της Κομισιόν είναι να διασφαλίσει ότι τα πνευματικά δικαιώματα παραμένουν σταθερά με αυτό το νέο ψηφιακό πλαίσιο», αναφέρθηκε σε δήλωση της.

Οι αξιωματούχοι είπαν ότι επανασχεδιάζουν τον νόμο της ΕΕ περί πνευματικής ιδιοκτησίας του 2001, όταν οι χαμηλές ταχύτητες του διαδικτύου εμπόδιζαν την online ανταλλαγή μεγάλων ψηφιακών αρχείων.

Η Κομισιόν δήλωσε χθες ότι ένας «διάλογος με τους ενδιαφερόμενους» πρόκειται να ξεκινήσει στις αρχές του 2013 πάνω σε θέματα που χρήζουν βραχυπρόθεσμης προσοχής, όπως η δυνατότητα μεταφοράς των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας πέραν των συνόρων, η ανεπαρκής νομική πρόσβαση της Ευρώπης στην online σύνδεση τηλεόρασης και κινηματογράφου, καθώς και την εναρμόνιση των εισφορών πνευματικών δικαιωμάτων- τους φόρους που επιβάλλονται από 20 κράτη μέλη σε κενούς δίσκους ή άλλες συσκευές που επιτρέπουν την αντιγραφή μουσικής.

Η αναθεώρηση, την οποία επεξεργάζονται οι Επίτροποι Michel Barnier, Neelie Kroes, και Ανδρούλα Βασιλείου, θα ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο του 2013. Έτσι θα μπορεί να ισχύσει η νέα νομοθεσία το 2014.

Η «ορθή χρήση» είναι μια έννοια που ήδη δραστηριοποιείται και σε άλλους τομείς της νομοθεσίας περί πνευματικών δικαιωμάτων, που δίνει, για παράδειγμα, στους κριτικούς βιβλίων το δικαίωμα να συμπεριλαμβάνουν σύντομα αποσπάσματα ή φράσεις από δημοσιεύσεις στα άρθρα τους.

Μόνο η «ορθή χρήση» μπορεί να επιτρέψει στους ανθρώπους να χρησιμοποιήσουν ένα απόσπασμα από το τραγούδι κάποιου άλλου για μια παρωδία στην ιστοσελίδα YouTube.com, σύμφωνα με μια πηγή της Κομισιόν.

“Το ερώτημα είναι να αυτό το απόσπασμα μπορεί να είναι 30 δευτερόλεπτα ή ένα λεπτό», πρόσθεσε η πηγή.

Οι εταιρείες λογισμικού επιχειρηματολογούν ενάντια στη «δίκαιη χρήση» λέγοντας ότι είναι σχεδόν αδύνατο να αντιγράφουν απλά τμήματα των προγραμμάτων τους.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε μια παγκόσμια συμφωνία για κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων τον Ιούλιο, παραχωρώντας νίκη σε χιλιάδες τεχνοκράτες ακτιβιστές που ισχυρίζονταν ότι η Εμπορική Συμφωνία Καταπολέμησης της Παραποίησης (ACTA) είναι πολύ σκληρή.

Νέοι διαμαρτυρόμενοι διαδήλωσαν σε ολόκληρη την Ευρώπη και υπέγραψαν αιτήσεις που λένε ότι η συμφωνία -που πρόκειται να δώσει στις κυβερνήσεις το δικαίωμα να σταματήσουν την πώληση τα προϊόντων απομίμησης- θα περιορίσει την ελευθερία τους και θα επιτρέψει στους υπαλλήλους να κατασκοπεύουν τις online δραστηριότητες τους.

Σε έγγραφο που διέρρευσε και έχει εξεταστεί από το Reuters, η Κομισιόν παραδέχτηκε ότι η ήττα της ACTA στην Ευρώπη σηματοδοτεί την ανάγκη για πιο ευέλικτη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.

[box type=”info

Σύνδεσμοι

European Commission:
Press release: Commission agrees way forward for modernising copyright in the digital economy (5 Dec. 2012) [FR]

[/box]

Πηγή: euractiv.gr