Η κινδυνολογία περί ενδεχόμενης χρήσης χημικών όπλων από το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ μπορεί να είναι μέρος μίας συνωμοσίας των Δυτικών δυνάμεων, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα «πρόσχημα για επέμβαση» στη Συρία, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Δαμασκού, Φαϊζάλ Μακντάντ.

«Φοβόμαστε μία συνωμοσία […] από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένα Ευρωπαϊκά κράτη, οι οποίοι ενδέχεται να έχουν παράσχει [χημικά] όπλα σε τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία, προκειμένου να ισχυριστούν αργότερα πως η Συρία είναι αυτή που χρησιμοποίησε τέτοια όπλα», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Μακντάντ, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Αλ-Μανάρ του Λιβάνου. Ο εν λόγω σταθμός ελέγχεται από τη Χεσμπολάχ, σύμμαχο του καθεστώτος Άσαντ.

«Φοβόμαστε ότι υπάρχει μία συνωμοσία για να υπάρξει πρόσχημα για οποιαδήποτε επακόλουθη επέμβαση στη Συρία, από αυτές τις χώρες που ασκούν αυξανόμενη πίεση στη Συρία», συμπλήρωσε ο κ. Μακντάντ.

Τα σχόλια του Σύρου αξιωματούχου έρχονται στον απόηχο εκπομπής του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου NBC, η οποία αποκάλυψε πως οι κυβερνητικές δυνάμεις αναμένουν εντολή του προέδρου Άσαντ για τη ρίψη βομβών με αέριο Σαρίν στο συριακό έδαφος. Το NBC επικαλέσθηκε Αμερικανούς αξιωματούχους ως πηγή για τις αποκαλύψεις.

«Η Συρία τονίζει ξανά, για τη δέκατη, την εκατοστή φορά, πως εάν είχε τέτοια [χημικά] όπλα αυτά δεν θα χρησιμοποιούνταν κατά του λαού της. Δεν θα διαπράτταμε αυτοκτονία», συνέχισε ο σύρος αξιωματούχος, χαρακτηρίζοντας «θέατρο» τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για πιθανότητα χρήσης χημικών κατά των αντικαθεστωτικών.

Υπενθυμίζεται πως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το NATO έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει τη Δαμασκό πως τυχόν χρήση χημικών όπλων συνιστά «κόκκινη γραμμή».

Πηγή: skai.gr