Ονόματα ενδιαφερομένων και υποψηφίων έχουν αρχίσει και ψιθυρίζονται για τη θέση του Προέδρου του Eurogroup καθώς ο Jean-Claude Juncker που ασκεί τα καθήκοντα από το 2005, ανακοίνωσε χθες το αποχωρεί.

Ο Γάλλος υπουργός οικονομικών Pierre Moscovici θεωρείται ο πιο πιθανός διάδοχός του. Ο Juncker, που υπηρέτησε 3 θητείες και ήταν καθοριστικός στις μηνιαίες συναντήσεις των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης  ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα εγκαταλείψει το πόστο του «στο τέλος του έτους ή στις αρχές του επόμενου έτους».

Οποιοσδήποτε όμως διάδοχος θα πρέπει να έχει την στήριξη Γερμανίας και Γαλλίας.

Ο 55χρονος Moscovici υπηρέτησε ως υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων την περίοδο 1997-2002 στην κυβέρνηση Lionel Jospin. Μέλος του σοσιαλιστικού κόμματος, εκλέχθηκε δύο φορές ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και διετέλεσε αντιπρόεδρός του.

Εδώ και καιρό όμως κυκλοφορεί και το όνομα του γερμανού υπουργού οικονομικών Wolfgang Schäuble, ωστόσο με τις γερμανικές εκλογές το επόμενο φθινόπωρο, φαίνεται απίθανο να συμφωνήσουν οι ηγέτες σε έναν υποψήφιο που δεν είναι βέβαιος ότι θα είναι μέρος της επόμενης κυβέρνησης.

Ο γνωστός γερμανός ευρωβουλευτής των συντηρητικών Michael Fuchs είπε την Τρίτη (4 Δεκεμβρίου) ότι ο Schäuble θα είναι ο επόμενος επικεφαλής του Eurogroup διότι η Γερμανία συνεισφέρει 27% της χρηματοδότησης των δανείων διάσωσης της ευρωζώνης.

Άλλα ονόματα που κυκλοφορούν είναι του ιταλού πρωθυπουργού Mario Monti, ο οποίος δε θα είναι υποψήφιος στις κοινοβουλευτικές εκλογές της άνοιξης, και του φιλανδού κεντροδεξιού πρωθυπουργού Jyrki Katainen.

Οι συνθήκες της ΕΕ δεν εμποδίζουν τον πρόεδρο του Eurogroup να επιλέγεται και εκτός της ομάδας των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης. Ο νέος πρόεδρος θα μπορεί επίσης να προέρχεται και εκτός του κύκλου των υπουργών οικονομικών του Eurogroup, είπε ο Juncker.

Η Συνθήκη της Λισαβόνας έχει συγκεκριμένο πρωτόκολλο για το Eurogroup λέγοντας: «οι υπουργοί των κρατών μελών των οποίων το νόμισμα είναι το ευρώ, μπορούν να εκλέξουν πρόεδρο για 2.5 χρόνια, σύμφωνα με την πλειοψηφία αυτών των κρατών μελών», χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες.

Ο νέος πρόεδρος επομένως μπορεί να προέρχεται και από τον ιδιωτικό τομέα ή από άλλο θεσμικό όργανο της ΕΕ, με την τελευταία επιλογή να φαίνεται και πιο πιθανή.

Η κρίση του Σολομώντα;

Οι γερμανικοί Financial Times τόνισαν ότι θα μπορούσε να βρεθεί ένας συμβιβασμός, σύμφωνα με τον οποίο ο Moscovici θα πάρει την προεδρία του Eurogroup και εν συνεχεία να αντικατασταθεί από τον Schäuble ή τον διάδοχό του.

Ο Schäuble είπε ότι θα μπορούσαν να γίνουν πολλά χωρίς να αλλάξουν οι συνθήκες, και πολλά άλλα βήμα προς βήμα. Ωστόσο επέμεινε ότι «δεν πρέπει να γίνουν τα λάθος πράγματα στη λάθος στιγμή» και ότι κάποιο πολύ σημαντικό βήμα θα χρειαστεί αλλαγή στη συνθήκη. Μίλησε επίσης κατά της διαίρεσης μεταξύ ευρωζώνης και χωρών εκτός ευρώ.

Ο Moscovici από την άλλη μίλησε για διακριτό προϋπολογισμό της ευρωζώνης με «αυτόνομους πόρους», όπως επίσης και για ειδική επιτροπή του Κοινοβουλίου που θα δρα ως συνομοθέτης για τον προϋπολογισμό της ευρωζώνης. Είπε ότι η αναθεώρηση της συνθήκης δεν είναι πρώτη προτεραιότητα αλλά δεν το απέκλεισε μακροπρόθεσμα.

Ο γάλλος προέβλεψε επίσης και την εισαγωγή κάποιας μορφής συγκέντρωσης του χρέους, μέσω χ ευρωομολόγων.

Πηγή: euractiv.gr