Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα έχει «μοναδική» ευκαιρία να απεξαρτηθεί από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, εξέφρασε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής θα είναι επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις διαπραγματεύσεις για την αποτροπή της παγκόσμιας αποδάσωσης και τον περιορισμό των αγροτικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στις παγκόσμιες διαπραγματεύσεις για την κλιματική αλλαγή στη Ντόχα.

Ο ίδιος, μιλώντας σε δημοσιογράφους, τόνισε τη σημασία της απεξάρτησης της διεθνούς κοινωνίας από το πετρέλαιο και η υιοθέτηση «καθαρών» μορφών ενέργειας. Αναφερόμενος στην Ελλάδα, δήλωσε ότι η χώρα μας «έχει μια μοναδική ευκαιρία σήμερα να απεξαρτηθεί από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, οι τιμές των οποίων αποφασίζονται στα διεθνή χρηματιστήρια και αυξάνονται διαρκώς για τους πολίτες όλων των αναπτυγμένων χωρών είτε τα εξορύσσουν είτε τα εισάγουν».

ΕΣΠΑ και βελτίωση κτιριακών υποδομών

Αναφερόμενος στις κτιριακές υποδομές στην Ελλάδα, επεσήμανε ότι πρέπει να γίνει άμεση απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ προκειμένου να βελτιωθεί η μόνωση στα σπίτια και ως εκ τούτου, να «μην δαπανώνται τεράστια ποσά στη θέρμανση».

«Η Ελλάδα είναι η πλέον ενεργοβόρα χώρα στην Ευρώπη, όσον αφορά στις κτιριακές υποδομές και ότι θα πρέπει να απορροφήσει άμεσα τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, ώστε να βελτιωθεί η μόνωση στα σπίτια και στα γραφεία και να μη χρειάζεται να ξοδεύονται τεράστια ποσά στη θέρμανση», είπε χαρακτηριστικά.

Συνέχισε λέγοντας ότι η Ελλάδα «διαθέτει βιομηχανία κουφωμάτων, βιομηχανία μονωτικών υλικών, υλικά κατασκευής, παράγει ηλιακούς θερμοσίφωνες και φωτοβολταϊκά πάνελ». Τόνισε ότι ο κατασκευαστικός κλάδος έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα από την κρίση και «μπορεί να ανασάνει και να εξυγιανθεί, βοηθώντας τις οικογένειες και τα νοικοκυριά να ανακουφιστούν από τα έξοδα».

Πηγή: euractiv.gr