Αρχίζει σήμερα Δευτέρα η κρίσιμη διαδικασία της επαναγοράς ομολόγων ιδιωτών με στόχο να διαγραφεί σημαντικό μέρος του ελληνικού χρέους.

Η πρόσκληση, που δημοσιοποιείται εντός της ημέρας από τον ΟΔΔΗΧ, θα ορίζει ως ημερομηνία λήξης εκδήλωσης ενδιαφέροντος την Παρασκευή, οπότε θα γίνει γνωστό κατά πόσον πέτυχε ο στόχος και μπορεί να προχωρήσει η εκταμίευση της δόσης στις 13 Δεκεμβρίου.

Στόχος του προγράμματος είναι να δαπανηθούν κεφάλαια περίπου 10 δισ. ευρώ, για να εξαγορασθούν ομόλογα ονομαστικής αξίας 40 δισ. και να μειωθεί το χρέος κατά 30 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup, το τίμημα που προσφέρει η κυβέρνηση για τα ομόλογα βάσει της διαδικασίας εξαγοράς που γίνεται σε εθελοντική βάση δεν πρέπει να υπερβαίνει την τιμή κλεισίματος της 23ης Νοεμβρίου, ενώ το εύρος της τιμής της επαναγοράς τους αναμένεται να κυμαίνεται από 25,15 σεντς στο ευρώ, έως 34,41 σεντς.

Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, το πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών ομόλογων θα υλοποιηθεί με βάση το μοντέλο του Εκουαδόρ.

Το συγκεκριμένο μοντέλο προβλέπει ότι το δημόσιο θα ορίσει μια κατώτατη τιμή στην οποία θα είναι βέβαιο ότι όσοι θελήσουν να πουλήσουν τα ελληνικά ομόλογα θα αποζημιωθούν. Από εκεί και πέρα δεν υπάρχει καμία αντίστοιχη εγγύηση.

Την εξαίρεση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων από το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων ζήτησε από την πλευρά της η Σύνοδος των Πρυτάνεων.

Από την πλευρά
των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων εκφράζονται επιφυλάξεις για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, όπως διεφάνη και στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους εκπροσώπους της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών την περασμένη Παρασκευή.

Τα κερδοσκοπικά hedge funds εκτιμάται πως διακατέχουν ομόλογα αξίας περίπου 20 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αντίθετα, ελληνικές τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία διαθέτουν στα χαρτοφυλάκιά τους τίτλους συνολικής αξίας 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή κατάτι λιγότερο από το 50% του ελληνικού χρέους που βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών έπειτα από το PSI του Μαρτίου.

Πηγή: skai.gr