Δεν τηρούν τις κύριες δεσμεύσεις τους για την πρόοδο της χώρας προς την ευρωπαϊκή ένταξη, διεμήνυσε ο Επίτροπος Διεύρυνσης Štefan Füle στους εκπροσώπους της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης χθες(27 Νοεμβρίου) στο Σεράγεβο.

«Ακόμη δεν έχει γίνει καμία συμφωνία σχετικά με την εφαρμογή της απόφασης Sejdić/Finci. Δεν έχει υποβληθεί μοντέλο μηχανισμού για το συντονισμό όλων των επιπέδων της κυβέρνησης σε θέματα της ΕΕ. Είναι σαφές ότι αυτό θα καθυστερήσει την ένταξη της χώρας σας», ανέφερε ο Füle σε ανακοίνωση της Κομισιόν.

Η υπόθεση Sejdic-Finci, που κατατέθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου το 2006, αποκάλυψε ότι οι Ρομά και οι Εβραίοι απαγορεύεται από το Σύνταγμα και την εκλογική νομοθεσία της χώρας να είναι υποψήφιοι για την Προεδρία και το Κοινοβούλιο μόνο εξαιτίας της εθνικής καταγωγής τους.

«Επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω ότι η εφαρμογή του κανονισμού Sejdić/Finci είναι απαραίτητη για την εξάλειψη των διακρίσεων σε βάρος των μειονοτήτων. Πριν γίνει αυτό, δεν μπορεί να υποβληθεί καμία αξιόπιστη αίτηση για ένταξη στην ΕΕ», είπε ο Füle.

Οι Βόσνιοι ήθελαν να κάνουν αίτηση ένταξης στην ΕΕ ο περασμένο καλοκαίρι, αλλά αποθαρρύνθηκαν από την Κομισιόν μέχρι να υπάρξει συνταγματική αναθεώρηση. Αυτό θεωρείται ως ουραγός μεταξύ των γειτονικών της χωρών στα Δυτικά Βαλκάνια που περιμένουν την ένταξη τους στην ΕΕ(βλ. ιστορικό).

Στο τέλος του πολέμου 1992-95, η Βοσνία χωρίστηκε σε δύο αυτόνομες περιοχές που συνδέονται με μια αδύναμη κεντρική κυβέρνηση, την Ομοσπονδία, στην οποία κυριαρχούν οι Βόσνιοι (μουσουλμάνοι της Βοσνίας) και οι Κροάτες, και το Σερβικό Republika Srpska.

Ο εισηγητής του Κοινοβουλίου για τα Δυτικά Βαλκάνια Eduard Kukan(ΕΛΚ, Σλοβακία) είπε πρόσφατα στη Euractiv ότι το ζήτημα του κατά πόσο η Βοσνία-Ερζεγοβίνη μπορεί να επιβιώσει, ή να έχει βιώσιμη ανάπτυξη με το σημερινό της σύνταγμα, ήταν «πολύ, πολύ εύστοχο».

«Δεν υπάρχουν πολλά αισιόδοξα στοιχεία από την εν λόγω χώρα για να το καταστήσουν αυτό δυνατό», είπε ο ευρωβουλευτής.

Ο Füle επανέλαβε ότι η Κομισιόν δε βλέπει εμπόδια στο να περάσει η Βοσνία-Ερζεγοβίνη από τη μακρά διαδικασία ένταξης της ως χώρα με αποκεντρωμένη δομή.

«Η μόνη προϋπόθεση είναι ο αξιόπιστος και αποτελεσματικός συντονισμός σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης, σύμφωνα με τις συνταγματικές αρμοδιότητες τους. Η επίτευξη αυτού του στόχου είναι καθήκον των οργάνων σας και των ηγετών των πολιτικών σας κομμάτων», είπε.

Ο Επίτροπος επεσήμανε την έλλειψη συντονισμού και την ασαφή κατανομή αρμοδιοτήτων ως κύριους λόγους για τους οποίους τα γεωργικά προϊόντα ζωικής προέλευσης δεν μπορούν να εξαχθούν από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στην ΕΕ- συμπεριλαμβανομένης της Κροατίας από την 1η Ιουλίου 2013.

Πηγή: euractiv.gr