Με το βλέμμα στην «επόμενη ημέρα» των αποφάσεων της Ευρώπης και του ΔΝΤ για την Ελλάδα συναντώνται αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τους δυο πολιτικούς αρχηγούς που μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη.

Στο επίκεντρο θα βρεθεί η απόφαση του Εurogroup για την Ελλάδα για την οποία οι κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης εξέφρασαν την ικανοποίησή τους, επικεντρωνόμενοι στο ζήτημα της ανάπτυξης.

Στη σύσκεψη των τριών αρχηγών αναμένεται να συζητηθεί για πρώτη φορά και το θέμα του ανασχηματισμού που θα επιτρέψει στη συγκυβέρνηση να ενισχύσει την εικόνα της «φυγής προς τα εμπρός» για τη χώρα.

To στοίχημα της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα είναι ακριβώς η ανάπτυξη, η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών αλλά και η διαχείριση των κοινωνικών προβλημάτων.

«Η Ελλάδα κατάφερε να ξανακερδίσει την αξιοπιστία της και να θέσει τις βάσεις για να ξαναγίνει το χρέος βιώσιμο», τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς σε δήλωσή του προς τον ελληνικό λαό και διαβεβαίωσε ότι με την εξασφάλιση των χρημάτων δε θα υπάρξουν άλλα οδυνηρά μέτρα σε μισθούς και συντάξεις.

Ως «νέα αφετηρία» χαρακτήρισε το πλαίσιο που διαμορφώθηκε στο Eurogroup ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας ότι «σε εμάς, τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, εναπόκειται τώρα να αξιοποιήσουμε το πλαίσιο αυτό και να οργανώσουμε τις εσωτερικές προϋποθέσεις της εθνικής ανάκαμψης».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης δήλωσε ότι «πολλά έχουν να γίνουν ακόμη σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της κρίσης και η Ελλάδα πρέπει να συμμετέχει ουσιαστικά σε αυτή τη διαδικασία».

Υπενθυμίζεται ότι στις 11:30 το πρωί ο κ. Σαμαράς θα δεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου την υφυπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Έμιλι Χάμπερ, ενώ για τη 1 το μεσημέρι είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό.

Για ισχυρότατη ένεση ρευστότητας στην οικονομία τους επόμενους μήνες, με ανάπτυξη το 2013, μετά τις αποφάσεις του Eurogroup έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ορόσημο, που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να γυρίσει σελίδα και να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητά και τη βιωσιμότητα των δημοσιονομικών της, χαρακτήρισε την απόφαση του Eurogroup, ο επίτροπος Oικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, σε συνέντευξή του στους Νέους Φακελους της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ.

Την ίδια ώρα, στην υλοποίηση της συμφωνίας των Βρυξελλών για το ελληνικό χρέος στρέφεται πλέον το οικονομικό επιτελείο και κυρίως της επαναγοράς ομολόγων, η επιτυχής ολοκλήρωσης της οποίας είναι προϋπόθεση για να αποφασίσει το ΔΝΤ την συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας.

Η διαδικασία επαναγορών αναμένεται να ξεκινήσει το αργότερο τη Δευτέρα με στόχο την καθαρή μείωση του χρέους κατά 20 δισ. ευρώ.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

«Τη στιγμή που καταστρέφεται η χώρα και η κοινωνία, οι πανηγυρισμοί του πρωθυπουργού φανερώνουν είτε άγνοια κινδύνου είτε υποκρισία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και επισημαίνει ότι η απόφαση που ελήφθη δεν αποτελεί λύση για το ελληνικό πρόβλημα.

Για απύθμενο θράσος κατηγορεί τον πρωθυπουργό το ΚΚΕ, τονίζοντας ότι η τρικομματική κυβέρνηση έχει καταδικάσει τον ελληνικό λαό σε εξαθλίωση άγνωστης διάρκειας.

Για μνημόνιο μέχρι το 2040, νέα αντιλαϊκά μέτρα και ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, κάνουν λόγο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Διαβάστε ακόμα: Τα συν και τα πλην της Συμφωνίας των Βρυξελλών

Πηγή: skai.gr