Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας David Cameron είναι πιθανό τελικά να πετύχει σημαντικές περικοπές στη διαχείριση του προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020, καθώς όπως λέει οι υπάλληλοι στα θεσμικά όργανα «ζουν σε ένα παράλληλο σύμπαν» που δεν έχει πληγεί από τις περικοπές που ισχύουν στα κράτη-μέλη.

Η ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής δεν κατέληξε σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για τα επόμενα επτά χρόνια (2014-2020) αφού διατηρήθηκαν οι διαφωνίες όσον αφορά στην έκταση των περικοπών που θα γίνουν στα οικονομικά της Ένωσης. Ωστόσο αίσθηση έχουν προκαλέσει τα στοιχεία που έφεραν στη δημοσιότητα περίπου 3.000 κοινοτικούς υπαλλήλους να εισπράττουν περισσότερα από όσα ο Βρετανός Πρωθυπουργός, όπως έγραψε χαρακτηριστικά η Sunday Times.

Αλλά οι αξιωματούχοι της ΕΕ επιβεβαίωσαν ότι είναι πιθανόν να γίνει μία προσφορά περικοπής στα διοικητικά κόστη της Ένωσης περίπου €500 εκατομμυρίων στις τελευταίες φάσεις της διαπραγμάτευσης.

Η EurActiv πληροφορήθηκε ότι ο Herman Van Rompuy αναγνωρίζει την ανάγκη να περιορισθεί η φήμη, ότι οι γραφειοκράτες της ΕΕ προστατεύονται από τα μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται στο εσωτερικό των κρατών μελών.

Η πρόταση δεν έγινε στη διάρκεια της Συνόδου της τελευταίας εβδομάδας καθώς θα μπορεί να γίνει μόνο από τον Van Rompuy στο πλαίσιο μιας διαπραγμάτευσης για ένα μικρότερο σύνολο «ανταλλαγμάτων» στα τελευταία στάδια των συνομιλιών για τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

«Αν είχε προταθεί νωρίτερα, θα είχε θεωρηθεί από τον Cameron ως μία σειρά ανταλλαγμάτων και θα οδηγούσε σε απαιτήσεις για περισσότερες περικοπές μόλις ξεκινήσουν οι επόμενες διαπραγματεύσεις,» σύμφωνα με μία πηγή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απευθυνόμενη ανώνυμα στην EurActiv.

Αξιωματούχοι στηρίζουν την περικοπή

Ανώτατη πηγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνώρισε ότι τα θεσμικά όργανα είναι υπέρ της μείωσης του προϋπολογισμού, αλλά να είναι χαμηλότερη από τα €6 δις. που έχει ζητήσει ο Cameron.

Στην σύνοδο κορυφής της προηγούμενης εβδομάδας, ο Cameron έκανε έκκληση για:

Περικοπή του συνόλου των μισθών των αξιωματούχων της ΕΕ κατά 10%, εξοικονομώντας €3 δις.
Αύξηση του ορίου ηλικία συνταξιοδότησης στα 68 χρόνια για όλους τους αξιωματούχους της ΕΕ που είναι τώρα κάτω από 58 ετών. Το ισχύον όριο ηλικίας συνταξιοδότησης είναι τα 63 έτη. Αυτό θα εξοικονομήσει €1.5 δις.
Μείωση της σύνταξης από το 70% του τελικού μισθού ενός αξιωματούχου στο 60%, εξοικονομώντας €1.5 δις.

«Στο ΗΒ κάνουμε περικοπή του προϋπολογισμού κατά ένα τρίτο, στις δημόσιες υπηρεσίες κατά 10% μέσα σε δύο χρόνια. Κανένα από αυτά δεν ήταν εύκολο», είπε ο Cameron μετά τις συζητήσεις για τον επόμενο προϋπολογισμό που έγιναν την προηγούμενη Παρασκευή.

«Στο μεταξύ οι Βρυξέλλες εξακολουθούν να υπάρχουν σαν να είναι σε ένα παράλληλο σύμπαν. Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ απλά πρέπει να προσαρμοστούν στον πραγματικό κόσμο. Η Επιτροπή δεν έχει προσφέρει ούτε ένα ευρώ στην εξοικονόμηση, ούτε ένα ευρώ- προσβάλλοντας τους ευρωπαίους γραφειοκράτες. Δεν πιστεύω ότι είναι αρκετά καλό αυτό,» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Ο Cameron έκανε μεγάλο παιχνίδι με το γεγονός ότι το 16% των εργαζομένων της Επιτροπής βγάζουν περίπου €123,440 το χρόνο, και ένα άρθρο των Sunday Times αυτό το σαββατοκύριακο ανέφερε ότι 3000 αξιωματούχοι βγάζουν περισσότερα από ότι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας. Η καμπάνια έχει απήχηση στον Τύπο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η καμπάνια του Cameron κατά των μισθών των γραφειοκρατών της ΕΕ προκάλεσε δύο απεργίες νωρίτερα αυτόν τον μήνα με περίπου 4000 μέλη του προσωπικού των θεσμικών οργάνων της ΕΕ. Δήλωσαν ότι έχουν ήδη συμβάλλει στην εξοικονόμηση περίπου €10δις. Ως συνέπεια της Μεταρρύθμισης του Κανονισμού Υπηρεσιακής Κατάστασης το 2004.

Στο μεταξύ, κάποια κράτη μέλη έχουν στραφεί προς την ατζέντα του Cameron. Οι Κάτω Χώρες, η Σουηδία, η Γερμανία και η Δανία είναι όλοι υπέρ της λιτότητας του προγραμματισμού των περικοπών για την ΕΕ, αντιτιθέμενοι στις βόρειες και ανατολικές χώρες της ΕΕ.

Η Γαλλία από την πλευρά της, φαίνεται να κρατά μία ενδιάμεση στάση. Μιλώντας την Πέμπτη το μεσημέρι (22 Νοεμβρίου), μετά την πρώτη μέρα των συζητήσεων για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, ο γάλλος πρωθυπουργός François Hollande είπε ότι το Παρίσι είναι υπέρ μίας μέτριου βαθμού μείωσης του κόστους στον προϋπολογισμό της διοίκησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ευρώπη έχει πολύ δουλειά να κάνει και χρειάζεται μία αποδοτική διοίκηση, είπε ο Hollande. Αλλά πρόσθεσε ότι θα προστάτευε τη θέση του Στρασβούργου ως έδρα των συνεδριάσεων της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παράλληλα με τις Βρυξέλλες, υπολογίζονται ότι επιβαρύνουν τους φορολογούμενους περίπου κατά €200 το χρόνο.

Η πρωθυπουργός της Δανίας Helle Thorning-Schmidt συμφώνησε με τον Cameron ότι το προσωπικό της ΕΕ θα πρέπει να υπομείνει τις διοικητικές περικοπές στο μέλλον.

«Πρέπει να καταλάβουμε – όλοι μας – ότι τα κράτη μέλη πρέπει να περικόψουν τα έξοδα. Οι κρατικές διοικήσεις πρέπει να εξοικονομήσουν χρήματα. Θα ήταν περίεργο αν μόνο ένα σώμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν συμπεριλαμβανόταν σε αυτό,» είπε η Thorning-Schmidt στην εφημερίδα Berlingske Tidende.

Ένα μέλος του προσωπικού της ΕΕ είπε στην EurActiv κατά τη διάρκεια μίας απεργίας ότι στο μέλλον οι άνθρωποι από την ανατολική πλευρά της Ευρώπης θα ενδιαφέρονται να εργαστούν στην ΕΕ. Αλλά η πρωθυπουργός της Δανίας δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι λίγοι δανοί θα ήθελαν να εργαστούν στα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

«Θεωρώ ότι οι επιδέξιοι δανοί θα εξακολουθήσουν να ψάχνουν για δουλειά στην ελκυστική ΕΕ,» είπε.

Πηγή: euractiv.gr