Στην διαμόρφωση του ελληνικού χρέους στο 124% του ΑΕΠ, έως το 2020, κατέληξαν Ευρωπαίοι και ΔΝΤ, στο μαραθώνιο Γιούρογκρουπ που ολοκληρωθηκε τις πρώτες πρωινές ωρες.

Η βιώσιμότητα του ελληνικού χρέους θα επιτευχθεί με την επαναγορά ομολόγων, την μείωση των επιτοκίων των ελληνικών δανείων και την παράταση της αποπληρωμής τους, την αναβολή της πληρωμής των τόκων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης καθώς και με την επιστροφή κερδών της ΕΚΤ από το χαρτοφυλάκιο των ελληνικών ομολόγων της.

Επιπλέον, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν στην εκταμίευση συνολικά 43, 7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.
Τα πρωτα 34,4 δισ. θα εχουν δοθεί έως τις 13 Δεκεμβρίου, ενώ τα υπόλοιπα 9,3 θα εκταμιευθούν τμηματικά σε τρεις δόσεις.

“Είμαι ευτυχης που φτάσαμε σε πολιτικό αποτέλεσμα για την επόμενη δόση της Ελλάδας”, δηλωσε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής του Συμβουλίου, Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ.

“Η πολιτική συμφωνία που επετεύχθη στο σημερινό Eurogroup περιορίζει την αβεβαιότητα γύρω από την Ελλάδα”, δήλωσε από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Όλι Ρεν.

Τις πρωτοβουλίες του Γιούρογκρουπ χαιρέτισε και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία επεσήμανε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι δεσμεύτηκαν να επαναφέρουν το χρέος της Ελλάδας σταδιακά κάτω του 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022, με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα υλοποιήσει πλήρως το πρόγραμμα.

Την ελπίδα, η γερμανική κυβέρνηση να λάβει την έγκριση του κοινοβουλίου της για τη συμφωνία που επετεύχθη για την Ελλάδα, μέχρι την Παρασκευή, εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Μήνυμα ενότητας από Σαμαρά

Μήνυμα ενότητας έστειλε από το Μαξίμου ο πρωθυπουργός, αμέσως μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας του Eurogroup.
“Όλα πήγαν καλά, είπε ο κ. Σαμαράς, το παλέψαμε όλοι μαζί, οι Έλληνες, και αύριο ξεκινάει μια καινούργια μέρα για όλους”.
Πρόσθεσε ότι “αύριο θα έχουμε περισσότερα να πούμε με λεπτομέρειες”.

Ο κ. Σαμαράς σημείωσε, εξάλλου, ότι έχει επικοινωνήσει με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Ευ. Βενιζέλος

«Το πλαίσιο που διαμορφώθηκε στο Eurogroup είναι η νέα αφετηρία που χρειάζεται η χώρα μετά απο εννέα μήνες αναμονής», δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Πρόσθεσε ότι «οι λεπτομέρειες έχουν τη σημασία τους, το κρίσιμο όμως είναι η μεγάλη εικόνα. Και αυτή είναι αναμφίβολα θετική χάρις στις σκληρές θυσίες του ελληνικού λαού. Σε εμάς, τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, εναπόκειται τώρα να αξιοποιήσουμε το πλαίσιο αυτό και να οργανώσουμε τις εσωτερικές προϋποθέσεις της εθνικής ανάκαμψης».
Γ. Στουρνάρας

“Η σημερινή απόφαση κρατάει την Ελλάδα στο ευρώ”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.
Πρόσθεσε ότι η χώρα μας θα προχωρήσει στην επαναγορά ομολόγων με δάνειο από την ευρωζώνη, τονίζοντας ότι στοχεύει να έχει ολοκληρώσει την επαναγορά ομολόγων μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου.

Πηγή: skai.gr