«Όλα πήγαν καλά. Το παλέψαμε οι Έλληνες, όλοι μαζί, και αύριο ξεκινάει μια καινούργια μέρα για όλους τους Έλληνες.

Αύριο θα έχουμε περισσότερα να πούμε με λεπτομέρειες» τόνισε ο πρωθυπουργός ΑντώνηςΣαμαράς,  (εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου) αναφερόμενος στο Eurogroup, όπου οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών και το ΔΝΤ συμφώνησαν στη διαμόρφωση του ελληνικού χρέους στο 124% του ΑΕΠ, έως το 2020.

Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα επιτευχθεί με την επαναγορά ομολόγων, την μείωση των επιτοκίων των ελληνικών δανείων και την παράταση της αποπληρωμής τους, την αναβολή της πληρωμής των τόκων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης καθώς και με την επιστροφή κερδών της ΕΚΤ από το χαρτοφυλάκιο των ελληνικών ομολόγων της.

Επιπλέον, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν στην εκταμίευση συνολικά 43, 7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Τα πρώτα 34,4 δισ. θα έχουν δοθεί έως τις 13 Δεκεμβρίου, ενώ τα υπόλοιπα 9,3 θα εκταμιευθούν τμηματικά σε τρεις δόσεις.

Ο κ. Σαμαράς είπε ακόμα ότι επικοινώνησε και με τους υπόλοιπους αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ευτυχής «που φτάσαμε σε ένα πολιτικό αποτέλεσμα για την Ελλάδα. Δεν είναι μόνο τα χρήματα. Είναι μία υπόσχεση για ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα και την Ευρώπη και μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα νέο παράδειγμα για τις οικονομίες μας. Κατά πρώτον, πολύ σημαντικό που η Ελλάδα κατάφερε να περάσει μία μεγάλη παλέτα προσαρμογών που κατάφερε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει ένα πακέτο εργαλείων, ούτως ώστε να μην υπάρξει καμία υπαναχώρηση. Αν πραγματικά δεν προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση τότε τα κονδύλια θα κοπούν από αλλού. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει μεγάλη δημοσιονομική πειθαρχία. Επίσης, όσον αφορά τη δυνατότητα ανακεφαιοποίησης των τραπεζών, είπαμε ότι θα δώσουμε τα αναγκαία κονδύλια. Πήραμε πολύ ουσιαστικές αποφάσεις για το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Θέλουμε να τονίσουμε ότι όλες οι δυνατότητες που θα δώσουμε εμείς θα δοθούν κάτω υπό προϋποθέσεις ούτως ώστε να εφαρμοστούν όσα έχουμε πει. Πιστεύουμε ότι θα μειωθεί πραγματικά το χρέος και θα φτάσει σε ένα επίπεδο κοντά στο 110% μέχρι το 2022. Θα υπάρχουν κοινοβουλευτικοί έλεγχοι, οι οποίοι θα παρεμβαίνουν στη διαδικασία. Το ΔΝΤ είναι μαζί μας και θα ακολουθήσει όλες μας τις αποφάσεις».

Ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων Όλι Ρεν δήλωσε «θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλα τα κράτη της ευρωζώνης, τα οποία πήραν δύσκολες αποφάσεις. Οι πολιτικές αποφάσεις που πήραμε αφαιρούν την ανασφάλεια που υπήρχε στην Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια. Ήταν ένα τεστ αξιοπιστίας το οποίο δεν ήταν δυνατόν να αποτύχουμε να το περάσουμε».

Τις πρωτοβουλίες του Eurogroup χαιρέτισε και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία επεσήμανε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι δεσμεύτηκαν να επαναφέρουν το χρέος της Ελλάδας σταδιακά κάτω του 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022, με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα υλοποιήσει πλήρως το πρόγραμμα.

Τη συμφωνία καλωσόρισε και επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, σημειώνοντας ότι θα δώσει ώθηση στην Ελλάδα και το ευρώ.

Την ελπίδα, η γερμανική κυβέρνηση να λάβει την έγκριση του κοινοβουλίου της για τη συμφωνία που επετεύχθη για την Ελλάδα, μέχρι την Παρασκευή, εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

“Η σημερινή απόφαση κρατάει την Ελλάδα στο ευρώ”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. Πρόσθεσε ότι η χώρα μας θα προχωρήσει στην επαναγορά ομολόγων με δάνειο από την ευρωζώνη, τονίζοντας ότι στοχεύει να έχει ολοκληρώσει την επαναγορά ομολόγων μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου .

Το πλαίσιο που διαμορφώθηκε στο Eurogroup είναι η νέα αφετηρία που χρειάζεται η χώρα μετά απο εννέα μήνες αναμονής», δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Πρόσθεσε ότι «οι λεπτομέρειες έχουν τη σημασία τους, το κρίσιμο όμως είναι η μεγάλη εικόνα. Και αυτή είναι αναμφίβολα θετική χάρις στις σκληρές θυσίες του ελληνικού λαού. Σε εμάς, τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, εναπόκειται τώρα να αξιοποιήσουμε το πλαίσιο αυτό και να οργανώσουμε τις εσωτερικές προϋποθέσεις της εθνικής ανάκαμψης».

Πηγή: skai.gr