Την επίτευξη πλήρους συμφωνίας με την Ελλάδα και την Τρόικα στο αναθεωρημένο ελληνικό πρόγραμμα, αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Eurogroup, συμπληρώνοντας ότι σύμφωνα με την Τρόικα, η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα.

Πιο συγκεκριμένα, το Eurogroup καλωσορίζει την πρόσφατη αξιολόγηση της τρόικας, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα έχει υλοποιήσει με ικανοποιητικό τρόπο ένα ευρύ σύνολο των μεταρρυθμίσεων, καθώς και τον προϋπολογισμό για το 2013 και μια φιλόδοξη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική για την περίοδο 2013-16.

Το Eurogroup σημείωσε με ικανοποίηση ότι το επικαιροποιημένο πρόγραμμα περιλαμβάνει την υιοθέτηση από την Ελλάδα νέων μέσων για τη βελτίωση της εφαρμογής του προγράμματος, ιδίως μέσω των μηχανισμών διόρθωσης για τη διασφάλιση της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων όσο και τις ιδιωτικοποιήσεις

Το Eurogroup επαίνεσε τις ελληνικές αρχές που απέδειξαν την ισχυρή δέσμευσή τους για την εφαρμογή προγράμματος προσαρμογής και επανέλαβε την εκτίμησή του για τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι Έλληνες πολίτες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Eurogroup, σταδιακά και υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα εφαρμόζει αυστηρά τα συμφωνηθέντα διαρθρωτικά μέτρα τόσο κατά τη διάρκεια του προγράμματος, όσο και μετά τη λήξη του, οι χώρες της Ευρωζώνης αποφάσισαν να παράσχουν πέντε διευκολύνσεις προς την Ελλάδα για να μπορέσει να μειωθεί το υπέρογκο δημόσιο χρέος της.

Σε αυτές περιλαμβάνονται:

Η μείωση των επιτοκίων των διμερών δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα στα πλαίσια του πρώτου Μνημονίου. Πρόκειται για 53 δισ ευρώ και το επιτόκιό τους είναι σήμερα Euribor 3μηνου συν 1,50% περιθώριο κέρδους για τις χώρες που μας έχουν δανείσει. Το περιθώριο αυτό θα υποχωρήσει στο 0,5% (δηλαδή θα μειωθεί κατά 1%), με το εκτιμώμενο όφελος στις δαπάνες του προϋπολογισμού για τόκους να ανέρχεται περίπου στα 500 εκατ. ευρώ ετησίως. Από το μέτρο αυτό εξαιρούνται οι χώρες της Ευρωζώνης που χρηματοδοτούνται πλήρως από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, για όσο διάστημα δεν έχουν πρόσβαση οι ίδιες στις αγορές.

Η μείωση κατά 0,1% της αμοιβής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (EFSF) για τα δάνεια που παρέχει στην Ελλάδα.

Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων του EFSF κατά 15 έτη.

Η αναβολή για 10 χρόνια της πληρωμής των τόκων στο EFSF για τα δάνεια που μας έχει διαθέσει και θα διαθέσει από εδώ και στο εξής.

Η δέσμευση των κρατών – μελών της Ευρωζώνης να διαθέσουν στην Ελλάδα το 2013 ένα ποσό ίσο με τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) από τα ελληνικά ομόλογα που έχει αποκτήσει κατά τη διάρκεια της κρίσης (πρόγραμμα SMP), όπως αυτά τα κέρδη προκύπτουν από τα στοιχεία της κάθε Εθνικής Κεντρικής Τράπεζας ων χωρών της Ευρωζώνης. Δηλαδή, η Ελλάδα θα λάβει μία προκαταβολή ολόκληρου του ποσού μέσα στο 2013 και δεν θα αναμένει την εκταμίευση των κερδών σε κάθε έτος που αυτά θα δημιουργούνται. Ωστόσο, το ποσό που θα εισρεύσει μέσα στο 2013 θα κατατεθεί στον ειδικό λογαριασμό που υπάρχει για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους.

Πέραν αυτών, στην απόφαση του Eurogroup αναφέρεται ότι τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης θα εξετάσουν την λήψη επιπλέον μέτρων συμπεριλαμβανομένου τόσο της μείωσης του ποσού της συγχρηματοδότησης των διαρθρωτικών προγραμμάτων, όσο και των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας για τα διμερή δάνεια που έχει συνάψει (53 δισ ευρώ), εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο για την εξασφάλιση της βιώσιμης μείωσης του ελληνικού χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι αυτό θα συμβεί όταν η Ελλάδα θα επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα – όπως προβλέπεται στο τρέχον Μνημόνιο – και υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν υλοποιηθεί πλήρως όλοι οι όροι του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί. Στόχος είναι να μπορεί να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα έχει χρέος το 2020 στο 124% του ΑΕΠ και το 2022 χαμηλότερο του 110% του ΑΕΠ.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι στη χθεσινή ανακοίνωση το Eurogroup δεσμεύεται να παράσχει επιπλέον βοήθεια στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του προγράμματος που εφαρμόζεται, αλλά και μετά από αυτό εάν η χώρα δεν μπορεί να δανειστεί μόνη της από τις αγορές. Υπό την προϋπόθεση, πάντα, ότι η Ελλάδα θα τηρεί πλήρως τις υποχρεώσεις της και τους στόχους του προγράμματος.

Στο σύνολό τους, τα μέτρα αυτά θα βοηθήσουν στο να επανέλθει σε βιώσιμη τροχιά το χρέος της Ελλάδας και θα διευκολύνουν την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές για να χρηματοδοτηθεί, υποστήριξε η κυρία Λαγκάρντ και πρόσθεσε ότι «το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, μέσω σημαντικών μέτρων μείωσης του χρέους εκ των προτέρων κατά 20% του ΑΕΠ».

Αναλυτικά η ανακοίνωση ΕΔΩ

Σωτήρης Νίκας

Πηγή: skai.gr/ eurozone.europa.eu – kathimerini.gr