Στη Βουλή αποστέλλεται εντός της ημέρας κατόπιν παραγγελίας του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νίκου Παντελή, η δικογραφία για τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων που μπορεί να προκύψουν για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ». Η δικογραφία αποστέλλεται σε ενεργοποίηση των διατάξεων περί ευθύνης υπουργών.

Στο διαβιβαστικό έγγραφο του κ. Παντελή προς τον Πρόεδρο της Βουλής δεν αναφέρονται πολιτικά πρόσωπα. Ωστόσο – όπως σημειώνεται- “… η διαβίβαση γίνεται προκειμένου να διακριβωθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες είχε περιέλθει στο υπουργείο Οικονομικών το CD με τα ονοματεπώνυμα Ελλήνων υπηκόων που διατηρούσαν καταθέσεις στην τράπεζα HSBC στην Ελβετία, το οποίο (CD) φέρεται να έχει παραδοθεί στις ελληνικές αρχές από το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας, καθώς και ο τρόπος που αξιοποιήθηκε το περιεχόμενο αυτού από τους παραλήπτες του. Παρακαλούμε δε για τις δικές σας ενέργειες ως προς τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες μελών της τότε Κυβέρνησης που παρέλαβαν και διαχειρίστηκαν το εν λόγω CD”. Μαζί με τη δικογραφία απεστάλη και το memory stick που φέρεται ότι έχει αναπαραχθεί από το συγκεκριμένο CD.

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, όπως προβλέπει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, δεν προέβη σε αξιολόγηση του περιεχομένου της δικογραφίας. Πλέον μοναδική υπεύθυνη για την απόδοση ποινικών ευθυνών είναι η Βουλή, η οποία μπορεί να συστήσει εξεταστική ή προανακριτική επιτροπή.

Υπενθυμίζεται ότι η έρευνα είχε εκκινήσει από τους Οικονομικούς Εισαγγελείς για τις πιθανές ευθύνες των πρώην Υπουργών Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου και κ. Ευάγγελου Βενιζέλου για τη μη αξιοποίηση και την περιπετειώδη διαδρομή της λίστας, ενώ στο πλαίσιο της έρευνας έχουν εξεταστεί εκτός αυτών και οι πρώην διοικητές του ΣΔΟΕ, κ. Ιωάννης Καπελέρης και Ιωάννης Διώτης.

Το σκέλος της δικογραφίας που αφορά τους δύο πρώην διοικητές του ΣΔΟΕ παραμένει στα χέρια των Οικονομικών Εισαγγελέων προκειμένου να διερευνηθεί εάν προκύπτουν ποινικές ευθύνες κατ’ αυτών για το ίδιο θέμα.

Πηγή: skai.gr