Έκτακτη τηλεδιάσκεψη για την εκταμίευση της δόσης και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους πραγματοποιεί το Σάββατο το Eurogroup σύμφωνα με το DJ Newswire.

Η τηλεδιάσκεψη έχει προπαρασκευαστικό χαρακτήρα, καθώς θα συζητηθούν τεχνικά θέματα ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας.

Παράλληλα, το Reuters επικαλούμενο πηγή του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρει ότι οι διεθνείς δανειστές εξετάζουν την επιστροφή κερδών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ύψους 9 δισ. ευρώ στο πλαίσιο ενός πακέτου μέτρων με σκοπό να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

Κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι εξετάζεται και η μείωση των επιτοκίων, η επιμήκυνση της λήξης των δανείων και η επαναγορά χρέους 10 δισ. ευρώ από την κυβέρνηση. Ελληνικές πηγές, αναφέρουν επίσης, ότι το ΔΝΤ θα συμφωνήσει να θεωρηθεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος, στο 124% του ΑΕΠ το 2020 απο 120% που ήταν η αρχική παραδοχή.

Το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για επαναγορά του χρέους, που θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη του έτους εφόσον εγκριθεί από το Eurogroup.

Nωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε ότι «μας χωρίζουν 10 δισ. από την επίτευξη συμφωνίας», υπογραμμίζοντας ότι το κόστος μιας αποτυχίας στην επίτευξη συμφωνίας είναι μεγαλύτερο από το ποσό που μας χωρίζει.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, είπε ότι “η χώρα εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις της και τώρα «πρέπει να κάνουμε και εμείς το ίδιο…”.

Πηγή: skai.gr