Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο δεύτερης χρεοκοπίας βρίσκεται η Αργεντινή μετά την απόφαση αμερικανικού περιφερειακού δικαστηρίου να πληρωθούν μέσα στον Δεκέμβριο 1,3 δισ. σε hedge funds που αρνήθηκαν να αναδιαρθρώσουν το χρέος τους μετά την χρεοκοπία τη χώρας το 2001.

Μάλιστα, ο Δικαστής, ενοχλημένος από τις δηλώσεις Αργεντινών αξιωματούχων ότι θα αψηφήσουν την απόφαση του δικαστηρίου, αποφάσισε ότι τα χρήματα θα πρέπει να καταβληθούν στους ενάγοντες την 15η Δεκεμβρίου ως χρηματική εγγύηση ώστε να επιτραπεί στο δικαστήριο εφέσεων να αποφανθεί οριστικά.

Αν η Αργεντινή δεν πραγματοποιήσει τις πληρωμές της 15ης Δεκεμβρίου, δεν θα μπορέσει να πραγματοποιήσει ούτε τις κανονικές πληρωμές της προς τους λοιπούς κατόχους αναδιαρθρωμένου χρέους- κάτι το οποίο θα αυξήσει τις πιθανότητες μιας νέας χρεοκοπίας της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι η Αργεντινή είχε αρνηθεί να πληρώσει προβάλλοντας το επιχείρημα ότι τα funds ήταν «πτωματοφάγα όρνεα».

Η υπόθεση θα αναπεμφθεί σε άλλο αμερικανικό δικαστήριο, το οποίο θα αποφανθεί επί των διευκρινίσεων του δικαστή, δηλαδή επί του υπολογισμού των πληρωμών και του σε ποιους έχει εφαρμογή η απόφαση.

Τελικά η υπόθεση θα βρεθεί ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ.

Πηγή: skai.gr