Την παραπομπή της Ελλάδας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε (21 Νοεμβρίου) η Κομισιόν, για την αποτυχία της να συμμορφωθεί πλήρως με τους κανόνες της ΕΕ περί δημοσίων συμβάσεων όσον αφορά στην αγορά πληροφοριακού συστήματος για το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ).

Το 2009 το ελληνικό Ίδρυμα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΙΚΑ) προκήρυξε ανοικτό δημόσιο διαγωνισμό σχετικά με την παροχή υπηρεσιών για τη λειτουργία ενός συστήματος πληροφόρησης αξίας περίπου 7,5 εκατ. €.

Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού του ΙΚΑ, οι δυνητικοί υποψήφιοι υποχρεούνταν να υποβάλουν αποδεικτικά στοιχεία για την επιτυχή εκτέλεση συμβάσεων έργου στην Ελλάδα αναλόγου προφίλ με το έργο του ΙΚΑ.

Έτσι η Κομισιόν έκρινε ότι το περιεχόμενο της προκήρυξης του διαγωνισμού παραβίασε τη κοινοτική νομοθεσία περί επιβολής όρων που συνεπάγονται άμεσες ή έμμεσες διακρίσεις – στη συγκεκριμένη περίπτωση τοπική προτίμηση- εις βάρος υποψηφίων που εδρεύουν σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ.

Σημειώνεται ότι τον Ιούνιο του 2011 η Κομισιόν διαβίβασε στις ελληνικές αρχές αιτιολογημένη γνώμη για το εν λόγω θέμα, όπως προβλέπει η σχετική διαδικασία που ακολουθείται πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις.

Πηγή: euractiv.gr