Την αισιοδοξία τους ότι η Βρετανία θα συμφωνήσει τελικά στον επόμενο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρόλο που ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει απειλήσει με βέτο, εμφανίζονται οι ευρωπαϊκές αρχές, σύμφωνα με το σημερινό φύλλο των Financial Times.

Ειδικότερα η εφημερίδα τονίζει πως ο Κάμερον είναι έτοιμος τελικά να δεχτεί τις δαπάνες των 940 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον προϋπολογισμό, την περίοδο 2014-2020.

Επικαλούμενη ευρωπαίο αξιωματούχο η εφημερίδα γράφει ότι ο Κάμερον πέτυχε τελικά αυτό στο οποίο επέμενε, να διατηρήσει δηλαδή τις ευρωπαϊκές δαπάνες στο επίπεδο του 2011 και να μην αλλάξει η έκπτωση στη συμβολή της Βρετανίας στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, κάτι που είχε πετύχει το 1984 η Μάργκαρετ Θάτσερ.

Οκτώ από τις χώρες με τη μεγαλύτερη συμβολή στην ΕΕ (Αυστρία, Βρετανία, Δανία, Γαλλία, Φινλανδία, Γερμανία, Ολλανδία και Σουηδία) έχουν ζητήσει περικοπές των δαπανών του προϋπολογισμού για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία και σε διαφορετικές αναλογίες. Ιταλία και Πορτογαλία απείλησαν ότι θα μπλοκάρουν μια συμφωνία που δεν θα είναι ευνοϊκή.

Ευρωπαίοι ανώτατοι διπλωμάτες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η σύνοδος να συνεχιστεί και το σαββατοκύριακο αν διαφανεί ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία για τον προϋπολογισμό.

Πηγή: skai.gr