Ύστερα από αίτημα της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ που κατηγόρησε την ΕΕ για «έλλειψη σεβασμού», ο Πρέσβης της ΕΕ στα Σκόπια αναγκάστηκε χθες να ζητήσει δημόσια συγνώμη, επειδή αποκάλεσε την πλειονότητα του πληθυσμού της χώρας «Σλάβους», αλλά αυτή η υπερβολική ευαισθησία που δείχνουν οι Σκοπιανοί μόνο κακό μπορεί να προκαλέσει στην ενταξιακή προοπτική της χώρας αυτής, ανέφεραν πηγές στην Euractiv.

Ο Πρέσβης της ΕΕ Aivo Orav έκανε μια δήλωση για να ηρεμήσει τα πνεύματα και τους ισχυρισμούς ότι η ΕΕ αρνείται στους Σκοπιανούς το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού. Ο Σκοπιανός πρόεδρος Gjorge Ivanov ζήτησε από την αποστολή της ΕΕ να πει μια δημόσια συγνώμη, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Orav μίλησε την περασμένη Πέμπτη στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, χρησιμοποιώντας τον όρο «Σλοβαμακεδόνες» για να περιγράψει την πλειονότητα του πληθυσμού της ΠΓΔΜ.

Οι σλαβόφωνοι σκοπιανοί είναι το 64% του πληθυσμού, 25% είναι αλβανοί, 3% τούρκοι και 1.9% ρομά.

Αξιωματούχος της ΠΓΔΜ μιλώντας στην EurActiv είπε ότι η ομιλία σλαβικής γλώσσας δεν συνεπάγεται ότι είναι και σλαβική εθνότητα. Μάλιστα έφτασε να συγκρίνει την ΠΓΔΜ με την ισπανόφωνη Λατινική Αμερική, όπου ο πληθυσμός δεν θα μπορούσε να αποκαλεστεί «ισπανικός».

«Ισχυρή διαφωνία, διαμαρτυρία και καταδίκη»

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της το Σάββατο, όπου έκανε σαφή την δυσαρέσκεια των Σκοπίων για το γεγονός αυτό.

«Αναφορικά με τη χρήση του όρου Σλαβομακεδόνες από τον Πρέσβη Aivo Orav, η κυβέρνηση θεωρεί ότι μια τέτοια μεταχείριση δεν συνεισφέρει στη λύση σε ένα ανοιχτό ζήτημα που έχει η χώρα μας με τον νότιο γείτονά μας, και εκφράζει την ισχυρή διαφωνία της, διαμαρτυρία και καταδίκη», αναφέρει η δήλωση.

Η επιστολή της κυβέρνησης των Σκοπίων κατηγορεί επίσης την αποστολή της ΕΕ ότι εξέφρασε «έλλειψη σεβασμού για τη βασική αρχή του αυτοπροσδιορισμού».

«Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι συνειδητά ή ασυνείδητα δείχνει ότι ανοίχτηκε ένα θέμα όχι μόνο αναφορικά με την ονομασία της χώρας αλλά και για την ταυτότητά της», αναφέρει η δήλωση, προειδοποιώντας την Κομισιόν ότι κινήθηκε σε «επικίνδυνα εδάφη».

Η απάντηση του Πρέσβη

Ο Orav είπε ότι το κύριο μήνυμα που προσπάθησε να στείλει στο Κοινοβούλιο ήταν «θετικό» για την ΠΓΔΜ.

“Περιέγραφα τις σχέσεις μεταξύ των διαφορετικών εθνοτήτων, με τέτοιο τρόπο που ήταν κατανοητός στο ακροατήριο. Δεν έκανα καμία είδους πολιτική δήλωση», τόνισε ο Πρέσβης.

Ο σκοπιανός πρώην πρέσβης Risto Nikovski, σύμφωνα με την εφημερίδα Dnevnik, είπε ότι οι δηλώσεις Orav δείχνουν ότι ο επίτροπος διεύρυνσης Štefan Füle θέλει να καταστήσει την επίλυση του θέματος της ονομασίας «προϋπόθεση» για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, θέση που μέχρι τώρα εκφραζόταν μόνο από την Αθήνα, όπως είπε ο σκοπιανός διπλωμάτης.

Ωστόσο τα πάντα δείχνουν το αντίθετο. Ο Füle και η ομάδα του θέλουν να δώσουν την ευκαιρία στα Σκόπια να ξεκινήσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ακόμη και πριν επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας.

Πηγές είπαν στην EurActiv ότι η «δυσανάλογη» αντίδραση των Σκοπίων θα διακινδυνέψει τις προσπάθειες ένταξης της χώρας.

Πηγή: euractiv.gr