Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης των Εργατικών Ed Miliband δεσμεύθηκε τη Δευτέρα (19 Νοεμβρίου) ότι δεν θα αφήσει τη Βρετανία να υπνοβατεί προς έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς ο πρωθυπουργός David Cameron προετοιμάζεται για σκληρές διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα σχετικά με τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Μιλώντας σε ένα συνέδριο επιχειρηματιών, ο φιλοευρωπαίος Miliband είπε ότι η εγκατάλειψη της Ευρώπης θα ήταν κακό για την ευημερία και προδοσία των εθνικών συμφερόντων της Βρετανίας.

«Όλο και περισσότερο βλέπουμε τον ευρωσκεπτικισμό να ανεβαίνει ανάμεσα στη βρετανική κοινή γνώμη- βλέπουμε υπουργούς σε αυτή την κυβέρνηση να καλούν τη Βρετανία να φύγει ανοιχτά», δήλωσε ο Miliband.

«Για όσους από εμάς σαν εμένα, που ενδιαφέρονται παθιασμένα για τη θέση μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί. Δεν θα αφήσω τη Βρετανία να υπνοβατεί προς την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Οι αντιευρωπαίοι βουλευτές στο κόμμα των Συντηρητικών του Cameron τον έχουν παροτρύνει να λάβει σκληρή γραμμή στις συνομιλίες για τον επόμενο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και να αντισταθεί στις απαιτήσεις της ΕΕ για μια πραγματική αύξηση.

Cameron: «Οι λαοί της Ευρώπης είναι με το μέρος μου»

Μιλώντας στην ίδια συνεδρίαση νωρίτερα τη Δευτέρα, ο Cameron είπε ότι νιώθει πως έχει τους λαούς της Ευρώπης με το μέρος του.

«Δε νομίζω ότι σε κάνει κακό Ευρωπαίο το να θες μια σκληρή διευθέτηση του προϋπολογισμού στην Ευρώπη. Νομίζω ότι σε κάνει ένα καλό Ευρωπαίο», πρόσθεσε.

«Αισθάνομαι ότι έχω τους λαούς της Ευρώπης με το μέρος μου υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να σταματήσουμε να κλέβουμε ατέλειωτα από τις τσέπες τους και να ξοδεύουμε όλο και περισσότερα χρήματα μέσα από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, ιδιαίτερα όταν πολλά μέρη του προϋπολογισμού της ΕΕ δεν δαπανώνται σωστά.»

Ο Cameron έχει απειλήσει να ασκήσει βέτο στην έκτακτη σύνοδο στις 22 – 23 Νοεμβρίου για τον επόμενο επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ για να μπλοκάρει οποιαδήποτε συμφωνία που δεν είναι προς το συμφέρον των Βρετανών φορολογουμένων.

Ο εκπρόσωπός του είπε νωρίτερα τη Δευτέρα ότι η Βρετανία πιστεύει ότι μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία.

«Ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι μπορούμε να εργαστούμε με αυτές τις λεπτομέρειες ώστε να υπάρξει η σωστή συμφωνία στη σύνοδο κορυφής αυτής της εβδομάδας και είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε αυτό», είπε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι ο Cameron είχε «σπάσει τα τηλέφωνα» μιλώντας με τους άλλους ηγέτες της ΕΕ.

Φόβοι επιχειρηματιών για πιθανή έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ

Η Βρετανία θα καταστρέψει την εύθραυστη οικονομία της και θα κινδυνέψει να απομονωθεί εάν τελειώσει την σχέση της με την ΕΕ, προειδοποίησαν από την πλευρά τους οι βρετανοί επιχειρηματίες.

Η ένωση επιχειρηματιών της Βρετανίας κάλεσε τον πρωθυπουργό David Cameron να αντισταθεί στα «αυξανόμενες» ευρωσκεπτικιστικές πιέσεις για τερματισμό της 40χρονης σχέσης με την ΕΕ, που αντιστοιχεί στο ήμισυ του εμπορίου της χώρας.

Οι επόμενες γενικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν το 2015 και ο Cameron, που πέφτει στις δημοσκοπήσεις λόγω της επίπονης λιτότητας, έχει απειλήσει ότι θα ασκήσει βέτο στον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ. Έχει προτείνει πάγωμα δαπανών σε πραγματικούς όρους που θα αντανακλά την οικονομική δυσπραγία που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη.

[box type=”tick

Ιστορικό

Η κρίση χρέους της ευρωζώνης έχει αναζωπυρώσει το αντιευρωπαϊκό κλίμα στη Βρετανία και έχει ενθαρρύνει τους πολιτικούς να μιλάνε για ανάκτηση αρμοδιοτήτων από τις Βρυξέλλες, ή ακόμη και για αποχώρηση από την ΕΕ συνολικά.

Βρετανοί ευρωσκεπτικιστές, οι οποίοι βλέπουν την ΕΕ ως ένα σπάταλο υπερκράτος που απειλεί την κυριαρχία της Βρετανίας, θέλουν δημοψήφισμα για το αν θα παραμείνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον αντιτίθεται να τεθεί ένα ερώτημα «μέσα ή έξω από την ΕΕ», αλλά έχει υπαινιχθεί ότι θα στηρίξει μια εθνική ψηφοφορία για επαναδιαπραγμάτευση του βρετανικού ρόλου.

Πάνω από 50 Συντηρητικοί πίεσαν τον Κάμερον να ψηφίσει με το Εργατικό Κόμμα προκειμένου να ψηφίσει υπέρ μειώσεων σε πραγματικούς όρους του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, σε μία ντροπιαστική κοινοβουλευτική ήττα για την κυβέρνηση στις 31 Οκτωβρίου.

[/box]

Πηγή: euractiv.gr