Θέσεις για τα ακανθώδη προβλήματα στη Μέση Ανατολή πρόκειται να πάρουν οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στη σημερινή συνάντηση (19 Νοεμβρίου), με τους διπλωμάτες ωστόσο να δηλώνουν ότι η ΕΕ ενδεχομένως να μην ακολουθήσει τη Γαλλία στην πλήρη αναγνώριση της συριακής αντιπολίτευσης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ζητήσει εδώ και καιρό την ενοποίηση του κινήματος που προσπαθεί να ανατρέψει τον πρόεδρο Bashar al-Assad, εν μέσω μιας σύγκρουσης με περίπου 38.000 θύματα.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν επίσης την ανταλλαγή επιθέσεων μεταξύ του Ισραήλ και Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας από την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, πάντα υπάρχει ένα ευρύ φάσμα απόψεων στο εσωτερικό της ΕΕ για το Ισραήλ, λένε οι διπλωμάτες.

Το Ισραήλ έχει δείξει σημάδια πιθανής χερσαίας εισβολής στο έδαφος της Hamas ως επόμενο στάδιο της εναέριας και θαλάσσιας επίθεσης, που έχει ως στόχο να σταματήσει την την εκτόξευση ρουκετών από την Παλαιστίνη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, και ότι θα ήταν «προτιμότερο» να αποφευχθεί μια ισραηλινή εδαφική εισβολή στη Γάζα.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Γαλλία έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή δύναμη που αναγνώρισε το Συριακό Εθνικό Συνασπισμό ως τον μοναδικό εκπρόσωπο του συριακού λαού, και ο Γάλλος υπουργός εξωτερικών συγκάλεσε στη συνέχεια σύσκεψη για τις δυνατότητες παροχής όπλων προς τους επαναστάτες.

Ωστόσο, οι άλλες δυτικές χώρες διατηρούν επιφυλάξεις, ανησυχώντας για την παρουσία των ριζοσπαστών ισλαμιστών ανάμεσα στους αντάρτες και τις κατηγορίες των ερευνητών του ΟΗΕ για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από αυτούς.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών William Hague, δήλωσε ότι η Βρετανία πρέπει πρώτα να μάθει περισσότερα για τα σχέδια του Συμβουλίου. Ένας διπλωμάτης από άλλη χώρα της ΕΕ, δήλωσε ότι μια ενοποιημένη αντιπολίτευση είναι σημαντικό πολιτικό βήμα, αλλά προειδοποίησε: «Η εκτίμηση της κατάστασης θα γίνει αφού πρώτα ενοποιηθεί η αντιπολίτευση».

Οι 27 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα προσπαθήσουν να βρουν λύσεις ενθαρρυντικές για το νέο συνασπισμό, χωρίς ωστόσο να προβαίνουν στην πλήρη αναγνώριση του, είπε ένας άλλος διπλωμάτης.

Ωστόσο, το εμπάργκο όπλων της ΕΕ στη Συρία δεν θα αρθεί προκειμένου να παράσχει βοήθεια στην αντιπολίτευση.

Οι νέες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή είναι μια δοκιμασία για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, που έχει διεξαχθεί σχετικά ομαλά, με τα κράτη να έχουν το χρόνο να καταλήξουν σε κοινές θέσεις – αυξάνοντας για παράδειγμα τις κυρώσεις κατά του Ιράν και της Συρίας την περασμένη χρονιά.

Ωστόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δυσκολευθεί στο παρελθόν να αντιδράσει γρήγορα σε σημαντικά γεγονότα, όπως όταν η Γερμανία αντιτάχθηκε στη στρατιωτική αντίδραση κατά τη διάρκεια της λαϊκής εξέγερσης στη Λιβύη το 2011.

Η εκπαιδευτική αποστολή στο Μάλι

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αναμένεται να συναντήσουν τους υπουργούς Άμυνας για να συζητήσουν ένα σχέδιο εκπαίδευσης των δυνάμεων του Μάλι για να πολεμήσουν τους Ισλαμιστές που έχουν καταλάβει την βόρεια πλευρά της χώρας.

Η ΕΕ πιθανόν θα στείλει περίπου 200 στρατιώτες στο Μάλι να βοηθήσουν στην εκπαίδευση, συν προσωπικό ασφαλείας για να τους προστατεύει, αλλά οι Βρυξέλλες έχουν αποκλείσει έναν πιθανό «μαχητικό» ρόλο.

Οι υπουργοί θα συζητήσουν επίσης το πυρηνικό πρόγραμμα στο Ιράν, μετά από έκθεση του ΟΗΕ που λέει ότι η Τεχεράνη θα επεκτείνει σημαντικά τον εμπλουτισμό ουρανίου σε ένα υπόγειο εργοστάσιο.

Η έκθεση έδειξε ότι τα αποθέματα του Ιράν από τα πιο ευαίσθητα πυρηνικά υλικά, πλησιάζουν σε μια ποσότητα που θα μπορούσε να είναι επαρκής για ένα πυρηνικό όπλο.

Η Υπατος Αρμοστής της ΕΕ, Catherine Ashton, έχει προγραμματίσει να φιλοξενήσει μία συνάντηση αντιπροσώπων των έξι δυνάμεων στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, ως μέρος των προσπαθειών για να αποτραπεί το πυρηνικό του πρόγραμμα στο Ιράν.

[box type=”tick

Ιστορικό

Ένα ειρηνικό φιλοδημοκρατικό κίνημα που εμφανίστηκε στη Συρία τον Μάρτιο 2011, μετατράπηκε σε μια πλήρους κλίμακας ένοπλη εξέγερση μετά την προσπάθεια του πρόεδρου Bashar al-Assad να το συντρίψει. Έχει γίνει πλέον μία σύγκρουση σεκτών για την οποία οι αναλυτές λένε ότι θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τα γειτονικά κράτη.

Περίπου 38.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί έκτοτε.

Η ΕΕ επέβαλε οικονομικές κυρώσεις στο συριακό καθεστώς αμέσως αφότου άρχισε η εξέγερση. Οι κυρώσεις εναντίον της Συρίας επεκτάθηκαν στη συνέχεια ώστε να περιλάβουν ένα πετρελαϊκό εμπάργκο, δεσμεύοντας περιουσιακά στοιχεία και ορίζοντας ταξιδιωτική απαγόρευση σε άτομα που συνδέονται με τη βίαιη καταστολή.

[/box]

Πηγή: euractiv.gr