Στην λίστα με τους 40 Βρετανούς που ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή στην πολιτική της ΕΕ, περιλαμβάνονται η ευρωβουλευτής των Φιλελεύθερων-Δημοκρατών Sharon Bowles, ο υψηλόβαθμος υπάλληλος της Κομισιόν Jonathan Faull, φυσικά η Catherin Ashton, αλλά και ο υψηλά ιστάμενος στο Συμβούλιο Richart Corbett.

Την λίστα με την ονομασία UK40 προετοίμασε η EurActiv, με τη βοήθεια 15 ειδικών στις Ευρωπαϊκές υποθέσεις από το Λονδίνο και τις Βρυξέλλες. Πολλοί από αυτούς που φαίνεται να κινούν τα νήματα της πολιτικής στις ευρωπαϊκές υποθέσεις, είναι υπάλληλοι και πολιτικοί σχετικά άγνωστοι στο βρετανικό κοινό.

Τόσο η Bowles, Πρόεδρος της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όσο και ο Faull, γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις μεταρρυθμίσεις που προκύπτουν από την οικονομική κρίση.

Οι κορυφαίοι της λίστας επηρεάζουν την τραπεζική ενοποίηση

Ο Faull είναι υπεύθυνος για την καθοδήγηση των φιλόδοξων προτάσεων της Κομισιόν για τραπεζική ενοποίηση μέσω του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ, ενώ η Bowles είναι ένας από τους βασικούς ευρωβουλευτές που εξετάζουν τις προτάσεις αυτές προσπαθώντας να τις συμφιλιώσει με τα συμφέροντα του ισχυρού χρηματοπιστωτικού τομέα του Λονδίνου.

«Οι τρέχουσες συνθήκες και το γεγονός ότι οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες είναι ζωτικής σημασίας για το City του Λονδίνου και το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται χωρίς αμφιβολία πίσω από την κατάταξη μου σε αυτόν τον κατάλογο,» είπε η Bowles.

Ομοίως, λιγότερο γνωστές μορφές του top 10 αποτελούν ο Richard Corbett (4ος), ο σύμβουλος του Προέδρου του Συμβουλίου Herman Van Rompuy, καθώς και οι Γενικοί Διευθυντές της επιτροπής για τις ψηφιακές υποθέσεις και την ενέργεια, Robert Madelin (6η) και Philip Lowe (7ος), αντίστοιχα.

Ο πολύ πιο γνωστός Υπουργός Εξωτερικών William Hague βρίσκεται στην όγδοη θέση στη λίστα, και ο πρωθυπουργός David Cameron στην ένατη.

Η Catherine Ashton – ως επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής, η υψηλότερα αμειβόμενη γυναίκα πολιτικός της ΕΕ και ονομαστικά πιο ανώτερη εκπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα – ήταν στην πέμπτη θέση.

Οι ευρωβουλευτές είναι η μεγαλύτερη ενιαία ομάδα στη λίστα

«Η λίστα αυτή δίνει νέο νόημα στις σχέσεις της Βρετανίας με την Ευρώπη», λέει ο πρώην Sir Julian Priestley, Γενικός Γραμματέας του Κοινοβουλίου και πρόεδρος της κριτικής επιτροπής που καθόρισε την κατάταξη. «Αυτό δείχνει ότι οι συχνά αφανείς, μερικές φορές άγνωστοι Βρετανοί ασκούν πραγματική επιρροή στην Ευρώπη στη διαμόρφωση πολιτικών, συμβάλλοντας ισχυρά και εποικοδομητικά στο μέλλον της Ευρώπης».

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήταν η μεγαλύτερη ομάδα στον κατάλογο, καταλαμβάνοντας 8 από τις 40 θέσεις. Συμπεριλαμβάνονται ο Malcolm Harbour (3ος), ισχυρός ηγέτης των Συντηρητικών στην επιτροπή εσωτερικής αγοράς, ο φεντεραλιστής των Φιλελεύθερων-Δημοκρατικών Andrew Duff (10ος), και ο Nigel Farage (34ος), ο οποίος ηγείται του Κόμματος Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο καλεί για αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από το ΕΕ.

Οι δυνατές φωνές δεν έχουν μεγαλύτερη επιρροή

Ωστόσο, οι πολιτικοί και οι αξιωματούχοι δεν κυριαρχούν πλήρως στη λίστα, η οποία περιελάμβανε τον πρόεδρο της Αρχής Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών, Lord Adair Turner (14ος), ο αρχισυντάκτης της Financial Times Lionel Barber (17ος) και ο Charles Grant (32ος), διευθυντής του κέντρου ερευνών «Κέντρο Ευρωπαϊκής Μεταρρύθμισης».

«Η προώθηση της Ευρώπης δεν είναι το ίδιο με την άσκηση επιρροής στην Ευρώπη», δήλωσε ο Sir Stephen Wall, πρώην μόνιμος αντιπρόσωπος της Βρετανίας στην ΕΕ, σε μια εκδήλωση για τη λίστα UK40 που πραγματοποιήθηκε στο London’s Europe House.

«Μπορεί να μην είναι ευρέως γνωστοί, αλλά συμβάλλουν στη δημιουργία ευρωπαϊκού κλίματος – και μας αφορά όλους αυτό», είπε ο Wall, πρώην αναπληρωτής ηγέτης των δικαστών.

Πηγή: euractiv.gr