Παρά το γεγονός ότι η Βαρκελώνη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας και η Μπαρτσελόνα μια από τις μεγαλύτερες ομάδες παγκοσμίως, υπάρχουν ενδείξεις ότι αυξάνονται τα ποσοστά των κομμάτων υπέρ της ανεξαρτητοποίησης της Καταλωνίας ενόψει των περιφερειακών κοινοβουλευτικών εκλογών στις 25 Νοεμβρίου.

Η αντίληψη ότι η Μαδρίτη απειλεί την πολιτική γλώσσας της Καταλονίας έχει προκαλέσει αποσχιστικά συναισθήματα, ενώ οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πάνω από το 50% των Καταλανών θέλουν να αποσχιστούν από την Ισπανία, το μεγαλύτερο ποσοστό στην ιστορία.

Σε περίπτωση που το κόμμα CiU του Artur Mas επανεκλεγεί με πάνω από 50%, θα του δώσει τη δυνατότητα να πιέσει την ισπανική κυβέρνηση να επιτρέψει την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, που σύμφωνα με την κεντρική κυβέρνηση είναι αντισυνταγματική.

Η Καταλονία έχει ήδη τεταμένες σχέσεις με τη Μαδρίτη λόγω της φερόμενης «άδικης μεταχείρισης» σε καιρό κρίσης που αντιλαμβάνεται η πρώτη. Κάθε κίνηση για «ισπανοποίηση» της περιοχή- όπως οι πρόσφατες δηλώσεις του Ισπανού Υπουργού Παιδείας Jose Ignacio για προσπάθειες να διδάσκονται περισσότερο τα ισπανικά στα σχολεία- επιδεινώνουν την κατάσταση.

Οι νόμοι της Καταλονίας απαιτούν τη χρήση Καταλανικών από δασκάλους, γιατρούς και εργαζομένους στο δημόσιο τομέα. Η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι στα καταλανικά, ενώ τα ισπανικά διδάσκονται σε ξεχωριστό μάθημα. Ακόμη οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόστιμα όταν δεν έχουν ετικέτες στα προϊόντα τους στα καταλανικά.

Η Μαδρίτη φοβάται ότι οι νέες γενιές χάνουν επαφή με την ισπανική γλώσσα, κάτι που αρνούνται οι Καταλανοί.

«Η διγλωσσία είναι μέρος της παράδοσής μας και τα ισπανικά δε θα εξαφανιστούν ποτέ ακόμη και εάν ανεξαρτητοποιηθούμε», είπε ο Raul Leon, 39χρονος γιατρός.

Η εφημερίδα La Vanguardia, που είναι τέταρτη μεγαλύτερη σε κυκλοφορία στην Ισπανία, ξεκίνησε πέρυσι την έκδοση στα καταλανικά, ωστόσο τα ισπανικά παραμένουν η κυρίαρχη γλώσσα στα περίπτερα, βιβλιοπωλεία και στους περισσότερους τηλεοπτικούς σταθμούς.

[box type=”tick

Απόψεις

Ο πρόεδρος της Κομισιόν José Manuel Barroso , σε σχετική ερώτηση για την ανεξαρτησία της Σκωτίας είπε: «Ένα νέο κράτος, εάν θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ, θα πρέπει να κάνει αίτημα ένταξης στην ευρωπαϊκή οικογένεια όπως ακριβώς κάθε κράτος».

[/box]

Πηγή: euractiv.gr