Χαρακτήρα σύγκρουσης με τις κυβερνήσεις πολλών ευρωπαϊκών χωρών έχουν λάβει οι απεργιακές κινητοποιήσεις και στάσεις εργασίας που γίνονται σήμερα μετά την έκκληση της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων (ETUC) για πανευρωπαϊκή διαμαρτυρία κατά της πολιτικής λιτότητας.

Μαζικότερο χαρακτήρα έχουν οι κινητοποιήσεις στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Οι συντονισμένες γενικές απεργίες των εργαζομένων σε στην Ιβηρική χερσόνησο έχουν προκαλέσει παράλυση στις συγκοινωνίες σε έδαφος και αέρα, ενώ σχεδιάζεται ακόμη και το κλείσιμο σχολείων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μείωση των δαπανών για την Παιδεία.

Σωματεία στην Ελλάδα και την Ιταλία έχουν επίσης προγραμματίσει στάσεις εργασίας και διαδηλώσεις σε μια «Ευρωπαϊκή Ημέρα Δράσης και Αλληλεγγύης» ενάντια στις πολιτικές λιτότητας, τις οποίες οι επικεφαλής εργατικού δυναμικού κατηγορούν για την παράταση και επιδείνωση της οικονομικής κρίσης της ηπείρου.

Ο διεθνής αυτός συντονισμός δείχνει πως «αντικρίζουμε μια ιστορική στιγμή στο κίνημα Ευρωπαϊκή Ένωση», σύμφωνα με δήλωση του Fernando Toxo, επικεφαλής της μεγαλύτερης ένωσης της Ισπανίας, Comisiones Obreras.

Σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους εργαζομένους του ευρωπαϊκού Νότου η Ένωση Γερμανικών Συνδικάτων πραγματοποιεί αυτή την ώρα συγκέντρωση στην Pariser Platz του Βερολίνου, την οποία θα ακολουθήσει πορεία διαμαρτυρίας.

Ο επικεφαλής της Ένωσης Γερμανικών Συνδικάτων Michael Zomer , μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandradio Kultur, χαρακτήρισε την πολιτική λιτότητας λάθος μέσο για την αντιμετώπιση της κρίσης, και προειδοποίησε για τις καταστροφικές συνέπειες που έχει η συνέχισή της αυστηρής λιτότητας στις χώρες της ευρωζώνης που πλήττονται από την κρίση.

Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας προγραμματίστηκαν και στην Στουτγάρδη. Το κάλεσμα απηύθυναν η Ένωση Γερμανικών Συνδικάτων και το συνδικάτο εργαζομένων ver.di, ενώ το «παρών» στη συγκέντρωση αναμένεται να δώσει μεταξύ άλλων ο επικεφαλής του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) Μπερντ Ρίξινγκερ. Ανάλογες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας προγραμματίστηκαν στη Γαλλία, αλλά και σε κάποιες χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Στην Ισπανία, όπου ο ένας στους τέσσερις εργαζόμενους είναι άνεργος, ο πρωθυπουργός Mariano Rajoy να προσπαθεί να αναβάλει μια διάσωση τύπου «Ελλάδας» που μπορεί να απαιτήσει ακόμη περισσότερες περικοπές του προϋπολογισμού με εντολή της ΕΕ.

Οι αντιδράσεις έχουν αναζωπυρωθεί ακόμη περισσότερο από την περασμένη εβδομάδα, όταν μια ισπανίδα αυτοκτόνησε πέφτοντας από το διαμέρισμα της ενώ δικαστικοί επιμελητές προσπαθούσαν να την εκδιώξουν λόγω κατάσχεσης της τράπεζας για ένα δάνειο. Οι ισπανοί είναι έξω φρενών με το γεγονός ότι οι τράπεζες διασώζονται με το δημόσιο χρήμα ενώ οι απλοί άνθρωποι υποφέρουν.

«Διαμαρτυρόμαστε επειδή αγνοούνται τα δικαιώματα των ανθρώπων. Οι άνθρωποι εκδιώκονται και αυξάνονται οι φόροι μας», δήλωσε η Sandra Gonzalez, 19 ετών, φοιτήτρια κοινωνικής εργασίας στο Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης που σκοπεύει να συμμετάσχει στη διαμαρτυρία μαζί με τους φίλους της.

Μπλάκάουτ στις αερογραμμές

Στο Βέλγιο σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους. Όσοι ταξιδεύουν με το τρένο προειδοποιήθηκαν να αποφύγουν το Βέλγιο. Υπάλληλοι της εταιρίας σιδηροδρόμων SNBC ξεκίνησαν μάλιστα 24ωρη απεργία ήδη από το χθες βράδυ (Τρίτη). Η διατάραξη της ομαλής ροής των συγκοινωνιών αναμένεται να προκαλέσει δυσχέρειες και ταλαιπωρίες κυρίως στο νότιο τμήμα του Βελγίου. Επιπλέον τα δρομολόγιά μεταξύ Γερμανίας καιν Βελγίου ακύρωσε και η ιδιοκτήτρια εταιρία της υπερταχείας Thalys, ενώ αναμένονται καθυστερήσεις δρομολογίων προς τη Γαλλία και την Ολλανδία.

Εξαιτίας των γενικών απεργιών στην Ισπανία και την Πορτογαλία προκλήθηκαν μαζικές ακυρώσεις πτήσεων από και προς τα ισπανικά αεροδρόμια. Οι μεγάλες ισπανικές αεροπορικές εταιρίες ματαίωσαν περίπου τα μισά των προγραμματισμένων δρομολογίων. Τέλος, τα νοσοκομεία στην Ισπανία θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας.

Συρρίκνωση οικονομιών

Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που ισπανικά συνδικάτα οργάνωσαν δύο γενικές απεργίες μέσα σε ένα χρόνο. Η τελευταία γενική απεργία στην Ισπανία τον Μάρτιο, έφερε εργοστάσια και λιμάνια σε αδιέξοδο ενώ έγινε αιτία περιστατικών βίας στους δρόμους.

Διαμαρτυρίες ενάντια στις περικοπές και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις έχουν ως τώρα ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή. Η οικονομία της Ισπανίας, η τέταρτη μεγαλύτερη της ευρωζώνης, θα συρρικνωθεί κατά περίπου 1,5% φέτος, τέσσερα χρόνια μετά από μια δεκαετία οικοδομικής έκρηξης μισοτελειωμένων αεροδρόμιων, εθνικών οδών και πολυώροφων κτιρίων που είναι πια εγκαταλελειμμένα σε όλη τη χώρα. Η οικονομία της Πορτογαλίας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 3%.

Κάθε εβδομάδα φαίνεται να προκύπτουν νέες περικοπές θέσεων εργασίας. Η αεροπορική εταιρεία Iberia, ναυαρχίδα της Ισπανίας, η οποία ανήκει στο International Airlines Group με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα καταργήσει 4.500 θέσεις εργασίας. Η διάσημη εφημερίδα El Pais απάλλαξε από τα καθήκοντα του σχεδόν το 1/4 του προσωπικού της.

Η Πορτογαλία έχει εδώ και λίγο καιρό αποφύγει την ανησυχία που παρατηρείται στην Ισπανία και την Ελλάδα, αλλά αυτό μάλλον αλλάζει, καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει να αναζητεί νέα μέτρα για να συρρικνωθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού. Μια απεργία που διοργανώθηκε από το CGTP το Μάρτιο είχε μικρή επίδραση, αλλά το Σεπτέμβριο εκατοντάδες χιλιάδες πορτογάλοι συσπειρώθηκαν εναντίον ενός κυβερνητικού σχεδίου για την αύξηση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης των εργαζομένων.

«Αυτή η λιτότητα είναι μια ατέρμονη ιστορία. Δεν βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ τελικά, μόνο περισσότερο πόνο και δυσκολίες. Πρέπει να διαμαρτυρηθούμε, να κάνουμε κάτι για να σταματήσει αυτό», δήλωσε ο Jose Marques ένας συνταξιούχος από τη Λισαβόνα, που πρόκειται να δώσει το παρόν στην πορεία την Τετάρτη.

Πηγή: euractiv.gr