«Παράθυρο» για ταχεία εκταμίευση, όχι μόνον της δόσης των 31,5 δισ., αλλά και των άλλων δύο που εκκρεμούν, ώστε η Αθήνα να λάβει συνολικά 44 δισ., ανοίγει το Βερολίνο, που όμως πιέζει παράλληλα για αυστηρότερη εποπτεία της ελληνικής οικονομίας.

Το θετικό κλίμα επιβεβαίωσε στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, σε επαφές που είχε με τους κυρίους Μπαρόζο και Ρομπέι. «Η Ελλάδα διεκδικεί και το παραπάνω» ανέφερε ο κ. Σαμαράς, ενώ σε σχέση με την εποπτεία, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου διαβεβαίωναν ότι το θέμα μεταφοράς του ειδικού λογαριασμού, όπου κατατίθενται τα χρήματα των δόσεων, εκτός Ελλάδας δεν υφίσταται.

Επίσης, τόνιζαν ότι το αίτημα των εταίρων για αυτόματους μηχανισμούς αναπλήρωσης αστοχιών δε συνεπάγεται περαιτέρω περικοπές μισθών και συντάξεων.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευση, ανώτατος κυβερνητικός παράγων εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέχρι το τέλος του μήνα ή στις αρχές του επόμενου, τα χρήματα θα έχουν δοθεί, μετά τη σχετική πολιτική απόφαση που θα ληφθεί στο έκτακτο Eurogroup της 20ης Νοεμβρίου.

«Αγκάθι» ωστόσο για την εκταμίευση της δόσης στο Eurogroup της 20ης Νοεμβρίου παραμένει η διαφωνία μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Σύμφωνα πάντα με το Μέγαρο Μαξίμου, η εκταμίευση των δόσεων – που θα επιτρέψει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την αποπληρωμή μεγάλου μέρους των ανεξόφλητων οφειλών του Δημοσίου, σε συνδυασμό με την υποχώρηση της αβεβαιότητας, τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων – θα αλλάξει πλήρως το κλίμα και θα δώσει μεγάλες ανάσες στην οικονομία της χώρας.

Πηγή: skai.gr