Υψηλής σημασίας τριμερή συνάντηση στη Σόφια πραγματοποιούν σήμερα (12 Νοεμβρίου) οι ΥΠΕΞ Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας.

Ο Έλληνας υπουργό εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος θα συναντηθεί με τους ομολόγους του από Βουλγαρία και Ρουμανία, Titus Corlatean και Nikolay Mladenov αντίστοιχα, προκειμένου να συζητήσουν το ζήτημα της διεύρυνσης της ΕΕ προς τα Δυτικά Βαλκάνια, ενόψει της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ που ξεκινά το πρώτο 6μηνο του 2014.

Τον τελευταίο μήνα το ζήτημα της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ έχει απασχολήσει ιδιαίτερα την Αθήνα και τη Σόφια, δη μετά την ανακοίνωση της τελευταίας να ασκήσει βέτο στην ένταξη των Σκοπίων, λέγοντας ότι η ΠΓΔΜ «δεν είναι έτοιμη να ενταχθεί στην ΕΕ».

Ακόμη την περασμένη εβδομάδα η ΠΓΔΜ απάντησε στην επιστολή Αβραμόπουλου στην πρόταση για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας με την Ελληνική κυβέρνηση να μην την έχει σχολιάσει επίσημα.

Δημοσιογραφικές πηγές από τη γειτονική χώρα, ανέφεραν ότι η αντίδραση των Σκοπίων στην επιστολή Αβραμόπουλου είναι καταρχήν, θετική, όμως κανένα επίσημο σχόλιο δεν έχει γίνει. Δεν έχει γίνει γνωστό, εάν γίνεται ή όχι δεκτό, το Μνημόνιο Κατανόησης που έχει προταθεί.

Πηγή: euractiv.gr