Οι μειώσεις στον προϋπολογισμό για το 2014-2020 κινδυνεύουν να «ακυρώσουν» τις ευρωπαϊκές πολιτικές που έχουν ως στόχο να «συνδέσουν» τη Δυτική και Ανατολική Ευρώπη, τόνισε ο Εσθονός αντιπρόεδρος της Κομισιόν Siim Kallas από το βήμα του Συνεδρίου των Φιλελευθέρων στο Δουβλίνο.

Μιλώντας σε μια συνάντηση για τον «Φιλελεύθερο Οδικό Χάρτη για την ενεργειακή μετάβαση», ο Kallas τόνισε ότι δεν θεωρεί «δημόσια συζήτηση» τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό.

«Είναι μια πραγματική μάχη για το μέλλον του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού […] δεν είναι για τα χρήματα, είναι για τις αρχές μας. Χρειαζόμαστε ευρωπαϊκές πολιτικές γενικά ή θα πρέπει να τις ακυρώσουμε;», διερωτήθηκε.

Πρόσθεσε ότι ο ίδιος, καθώς και οι υπόλοιποι συνάδελφοί του, όπως ο Επίτροπος ενέργειας Günther Oettinger, συμφώνησαν για τις προτεινόμενες μειώσεις, που αποτελούν σήμερα αντικείμενο διαπραγματεύσεων ενόψει της έκτακτης συνόδου κορυφής. «Φοβόμαστε πολύ ότι οι περικοπές θα πλήξουν σοβαρά τα σχέδιά μας στον τομέα των μεταφορών και της ενέργειας»,ε ίπε.

Ξεχώρισε δύο κράτη που αποδεικνύουν τη σημασία μια κοινής ενεργειακής πολιτικής για την Ευρώπη. Αυτές είναι η Εσθονία, από όπου και κατάγεται, και που είναι μέρος του ηλεκτρικού δικτύου της σοβιετικής εποχής και πρέπει ακόμη να συνδεθεί με Φιλανδία και τα Βαλτικά κράτη, και η Βουλγαρία, που εξαρτάται κατά πολύ ακόμη από τις παροχές ρωσικού φυσικού αερίου.

Η φιλοσοφία της πρότασης Oettinger «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF) ενάμιση χρόνο πριν, ήταν η ανάπτυξη φυσικών υποδομών στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, είπε ο Kallas.

Η πρόταση CEF αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο θύμα του «αναθεωρημένου πακέτου διαπραγματεύσεων», ένα κείμενο που περιλαμβάνει συγκεκριμένα νούμερα δαπανών για την περίοδο 2014-2020, που κατατέθηκε πρόσφατα από την Κυπριακή Προεδρία ως συμβιβαστική πρόταση.

Το νέο κόστος του CEF, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κυπριακής Προεδρίας είναι €36.3, σε αντίθεση με την αρχική πρόταση της Κομισιόν που ήταν €50.

Διακυβεύεται η σύνδεση Ανατολής- Δύσης

Ερωτηθείς από την EurActiv να τεκμηριώσει την έντονη κριτική του, ο Kallas ανέφερε τα έργα μεταφορών που έχουν ήδη υιοθετηθεί σε επίπεδο Συμβουλίου, και έχουν ως στόχο τη σύνδεση της Ανατολικής και Δυτικής Ευρώπης.

«Ήταν μια από τις πιο βασικές προτεραιότητες της Κομισιόν. Ωστόσο εάν τα χρήματα μειωθούν σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην μπορούμε να πραγματοποιήσουμε αυτά τα έργα, θα πρόκειται για ακύρωση της ευρωπαϊκής πολιτικής», πρόσθεσε.

Σήμερα (15 Νοεμβρίου), η Κομισιόν θα δημοσιεύσει την ανακοίνωσή της αναφορικά με την εσωτερική αγορά ενέργειας.

Σύμφωνα με έγγραφο που διέρρευσε και έχει υπόψη της η EurActiv, Εσθονία, Λιθουανία και Λετονία- όπως επίσης και Μάλτα, Κύπρος, Ισπανία και Πορτογαλία- περιγράφονται ως «νησιά φυσικού αερίου» εξαιτίας των ανεπαρκών υποδομών διασύνδεσης με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ωστόσο η Κομισιόν είναι ιδιαίτερα επικριτική απέναντι στη Γερμανία, καλώντας το Βερολίνο να ενισχύσει τη διασύνδεση των ροών φυσικού αερίου από τον Nord Stream με τη Ρωσία, που έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του από το Νοέμβριο του 2011.

Πηγή: euractiv.gr