Δύσκολη χαρακτήρισε τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Τόνισε ότι στόχος είναι η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ έως του τέλος του μήνα, ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι η δόση θα εκταμιευθεί στο σύνολό της.

Ερωτηθείς αν τα χρήματα των δανειστών θα κατατίθενται στην Τράπεζα της Ελλάδος ή στην ΕΚΤ, ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι θα κατατίθενται στην Τράπεζα της Ελλάδος.

O υπουργός σημείωσε πάντως, ότι εφεξής η παρακολούθηση των δαπανών και των εσόδων του ελληνικού κράτους θα γίνεται ανά μήνα και ότι αν υπάρχουν αποκλίσεις από τις αρχικές εκτιμήσεις θα λαμβάνονται τα αναγκαία διορθωτικά μέτρα.

Ερωτηθείς αν είναι ικανοποιημένος από την διετή επιμήκυνση που αποφασίστηκε, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι «το ιδανικό θα ήταν να παραταθεί το πρόγραμμα ακόμα και για δέκα χρόνια, αλλά αυτό δεν είναι ρεαλιστικό.»

Ο κ. Στουρνάρας πρόσθεσε ότι ζήτησε από τους Ευρωπαίους ομολόγους του ρεαλισμό, και να λάβουν υπ’ όψιν τους την τεράστια προσπάθεια που έχει καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός.

«Έχουμε καλύψει
τα δύο τρίτα των προαπαιτούμενων της συμφωνία, και με το πακέτο των μέτρων θα καλύψουμε το υπόλοιπο ένα τρίτο. Θα ήταν κρίμα να εγκαταλείψουμε τώρα την προσπάθεια» επανέλαβε.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι αναμένει την πλήρη έκθεση της τρόικας ως τις 17 Νοεμβρίου, ούτως ώστε αυτή να επικυρωθεί στο σύνολό της από το Eurogroup που θα συγκληθεί την Τρίτη 20 Νοεμβρίου.

Σημειώνεται ότι εκτός από την διετή παράταση του προγράμματος προσαρμογής οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν παράλληλα νέα έκτακτη συνεδρίαση για την Ελλάδα στις 20 Νοεμβρίου.

Μάλιστα, ο επικεφαλής του Συμβουλίου, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, εξέφρασε την ελπίδα, στη νέα σύνοδο να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 31,2 δισεκατομμυρίων ευρώ προς τη χώρα μας.

Tο σημερινό Εcofin αναμένεται να εγκρίνει και επισήμως τη χορήγηση της διετούς επιμήκυνσης στην Ελλάδα για τη δημοσιονομική προσαρμογή, ανέφεραν πηγές προσκείμενες στον υπουργό Οικονομικών.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι η εκταμίευση της επόμενης δόσης θα γίνει στο τέλος Νοεμβρίου ή το αργότερο στις αρχές Δεκεμβρίου, αφού προηγουμένως ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις και γίνει η επικύρωση από τα εθνικά κοινοβούλια.

Όσον αφορά το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, οι Ευρωπαίοι εταίροι υποστηρίζουν ότι πρέπει να μετατεθεί κατά δύο χρόνια, για το 2022, η συμφωνία για την επαναφορά στο 120% του ΑΕΠ. Το Παρίσι έχει επίσης εκφράσει την υποστήριξή της στη χρονική επιμήκυνση κατά δύο χρόνια για τη μείωση του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ.

“Η Ελλάδα έχει πετύχει σημαντική πρόοδο και η Ευρώπη αναγνωρίζει αυτές τις προσπάθειες”, δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου, που ακολούθησε, ο επικεφαλής του Εurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Σε ανακοίνωσή του, το Eurogroup εκφράζει την ικανοποίησή του για τη πρόοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και τρόικας.

Παράλληλα, σημειώνει ότι αναγνωρίζει τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει οι Έλληνες πολίτες και εκτιμά ότι η χώρα θα επιστρέψει στο δρόμο της ανάπτυξης, συνεχίζοντας τις μεταρρυθμίσεις.

Πάντως, Ευρωζώνη και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στους τρόπους με τους οποίους θα καταστεί βιώσιμο το χρέος.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε εμφατικά στους δημοσιογράφους ότι θα πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά όσον αφορά την ανάλυση για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους εντός των επόμενων ημερών. Τόσο η κ. Λαγκάρντ όσο και ο κ. Γιουνκέρ παραδέχθηκαν ότι εξετάζονται όλοι οι τρόποι μείωσης του χρέους.

Από την πλευρά του, ο έλληνας υπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τελικά θα επέλθει συμφωνία ανάμεσα στο ΔΝΤ και την ΕΕ.

Σημειώνεται ότι οι χώρες της Ευρωζώνης που πρέπει να θέσουν την έκθεση της τρόικας υπό την κρίση των κοινοβουλίων τους θα έχουν έξι ημέρες καιρό για να το πράξουν, ούτως ώστε στις 26 Νοεμβρίου να ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα.

Πηγή: skai.gr