Αν δεν επενδύσουμε επιθετικά σε ΑΠΕ και εξοικονόμηση ενέργειας, η θερμοκρασία του πλανήτη θα αυξηθεί κατά 4-6°C ως το τέλος του αιώνα, συμπέρασμα που απορρέει από τα στοιχεία που παρουσίασε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας στη σημερινή παρουσίαση του φετινού World Energy Outlook.

Αν και η μισή νέα εγκατεστημένη ισχύς ως το 2035 θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ωστόσο οι συνεχείς επιδοτήσεις και οι στρεβλώσεις υπέρ των ορυκτών καυσίμων θα οδηγήσουν στην κατασκευή περίπου 700 νέων σταθμών άνθρακα παγκοσμίως, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΙΕΑ. Αυτό όχι μόνο θα εκτροχιάσει το κλίμα του πλανήτη, αλλά θα δημιουργήσει σοβαρές ελλείψεις σε νερό σε πολλές περιοχές.

«Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση παγώνει τις ΑΠΕ και το σκάφος Nordic Explorer ξεκινάει έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων, ο πιο έγκυρος ‘συντηρητικός’ οργανισμός ενέργειας αποδεικνύει ότι αυτές οι πολιτικές οδηγούν νομοτελειακά στο κλιματικό χάος και την οικονομική καταστροφή» ανέφερε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

«Σε 20 χρόνια από τώρα οι ΑΠΕ θα πρέπει να καλύπτουν τουλάχιστον το 65% της ηλεκτροπαραγωγής παγκοσμίως προκειμένου να συγκρατηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας στους 2°C, κάτι που όχι μόνο είναι εφικτό αλλά θα οδηγήσει σε γρηγορότερη έξοδο από τη σημερινή κρίση. Η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευτεί την υψηλή ένταση εργασίας που έχουν οι συγκεκριμένες επενδύσεις για να μπει σε ρυθμούς πραγματικής ανάπτυξης».

Πηγή: energypress.gr