Δίνοντας συνέχεια στο μαρτύριο, μολονότι τα επαχθή μέτρα ψηφίστηκαν από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, Ευρωπαίος αξιωματούχος μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg ανέφερε ότι η 26η Νοεμβρίου είναι η πιθανότερη ημερομηνία για να συμφωνήσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης τη συνέχιση της βοήθειας προς την Ελλάδα.

O ίδιος εκτίμησε πως θα καθυστερήσει για αρκετές εβδομάδες η συνέχιση της βοήθειας προς τη χώρα καθώς και ότι οι υπουργοί Οικονομικών δε θα απελευθερώσουν στο Eurogroup της Δευτέρας τα 31,5 δισ. ευρώ, καθώς αναμένεται η τελική έκθεση της Τρόικα για την Ελλάδα.

Όπως τόνισε στο πρακτορείο ο ίδιος αξιωματούχος, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα περιμένουν την τελική έκθεση της Τρόικας που θα αναφέρεται στις προσπάθειες της Ελλάδας να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, πριν αποφασίσουν να αναλάβουν δράση. Σημείωσε ακόμα ότι η έκθεση αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα και η πρόχειρη έκθεση που θα είναι διαθέσιμη στο Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου, δεν είναι αρκετή.

Στο μεταξύ, αν και το Βερολίνο χαιρέτισε την έγκριση των νέων μέτρων από την ελληνική βουλή, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Wolfgang Sheuble εξέφρασε την εκτίμηση ότι ενδεχομένως να μην ληφθεί τη Δευτέρα η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης.

Παρομοίως ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Shimon O’ Connor τόνισε ότι μένουν να γίνουν ακόμα αρκετά για να πάρει η Αθήνα την επόμενη δόση αν και «οι Βρυξέλλες χαιρετίζουν την έγκριση των μέτρων

Και πάλι διαφωνίες ΔΝΤ – ΕΕ;

Στο μεταξύ οι Financial Times από τις Βρυξέλλες προειδοποιούν ότι η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στο να μην μπορέσει να αποπληρώσει στην ΕΚΤ χρέος ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ που λήγει την ερχόμενη εβδομάδα, λόγω της αδυναμίας των ηγετών της ευρωζώνης να γεφυρώσουν τις διαφορές τους επί του τρόπου μείωσης του ελληνικού χρέους.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ήλπιζαν ότι το νέο πρόγραμμα που περιλαμβάνει τη διετή επιμήκυνση θα οριστικοποιούταν στο Eurogroup της Δευτέρας, επιτρέποντας την εκταμίευση της πολυαναμενόμενης δόσης.

Ωστόσο, αξιωματούχοι που εμπλέκονται στις συζητήσεις δηλώνουν στην οικονομική εφημερίδα ότι οι διεθνείς πιστωτές απέχουν πολύ στις εκτιμήσεις τους για το πόσο πρέπει να μειωθεί το ελληνικό χρέος και για το ποιος θα επωμιστεί τη ζημιά. «Είναι εντελώς σαφές ότι θα χρειαστούμε και άλλο γύρο διαπραγματεύσεων μετά τη Δευτέρα, καθώς δεν έχει υπάρξει συμφωνία επί μιας σειράς θεμάτων», λέει ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης στους Financial Times.

Πηγή: euractiv.gr