Στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης μεταφέρεται για 11 μέρες το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λονδίνου, με ένα αφιέρωμα που περιλαμβάνει προβολές βραβευμένων ταινιών του φεστιβάλ από τα πέντε χρόνια συνεχούς παρουσίας του στη βρετανική πρωτεύουσα.

Το αφιέρωμα ‘The Best of the Best’ – 5 Χρόνια Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου αρχίζει στις 11 Νοεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 21.

Το ‘London Greek Film Festival’, του οποίου εμπνευστής είναι ο σκηνοθέτης, συγγραφέας και καλλιτέχνης των νέων μέσων, Χρήστος Προσύλης έχει εδραιώσει την παρουσία του στη βρετανική πρωτεύουσα μετά τα πρώτα δειλά βήματά του. Η πορεία του άρχισε στην αίθουσα του Ελληνικού Κέντρου στο κεντρικό Λονδίνο, το Νοέμβριο του 2008 και από το 2010 στεγάζει τις προβολές και διάφορες εκδηλώσεις του στα ατμοσφαιρικά Westbourne Studios δίπλα σε μια από τις πιο καλλιτεχνικές συνοικίες του Λονδίνου, το Portobello.

Όπως δηλώνει ο κ. Προσύλης, «χρόνο με το χρόνο το φεστιβάλ κέρδισε αναγνώριση και κύρος, αποτελώντας μία ξεχωριστή μορφή έκφρασης της ελληνικής κινηματογραφικής φωνής στο εξωτερικό και ένα δυναμικό σημείο συνάντησης Ελλήνων και ξένων κινηματογραφιστών, καλλιτεχνών της κινούμενης εικόνας και των νέων μέσων, σεναριογράφων, παραγωγών, ηθοποιών και σινεφίλ, ενώ παράλληλα αποτελεί μια θαυμάσια ευκαιρία παρουσίασης νέων ταλέντων και τάσεων».

Κάθε χρόνο υποβάλλονται στην επιτροπή του φεστιβάλ δεκάδες σύγχρονες ταινίες από Έλληνες και Ελληνοκύπριους από κάθε γωνιά του κόσμου, αλλά και από ξένους των οποίων η δουλειά έχει ελληνικό ενδιαφέρον. Ταινίες με ποικίλο θεματικό υλικό από τις οποίες επιλέγονται εκείνες που θα συμμετάσχουν στο διαγωνιστικό μέρος. Ταινίες μυθοπλασίας μεγάλου μήκους και μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ, animation, video art και πειραματικές ταινίες, καθώς και σενάρια με εμφανή προσανατολισμό κυρίως στον ανεξάρτητο κινηματογράφο.

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ διοργανώνονται αφιερώματα σε παλαιότερους δημιουργούς και ειδικές προβολές, σεμινάρια, εργαστήρια και συζητήσεις ενώ ιδιαίτερη στιγμή της διοργάνωσης αποτελούν οι ποικίλες εκδηλώσεις, προγραμματισμένες ή αυθόρμητες, που δίνουν μια ιδιαίτερη ελληνική νότα στη βρετανική πρωτεύουσα, όπως και η απονομή των Βραβείων Οδυσσέας.

Λεπτομέρειες για το πρόγραμμα προβολών μπορούν να αναζητηθούν στις ιστοσελίδες του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης www.mcf.gr και του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου www.londongreekfilmfestival.com.

Πηγή: skai.gr