Υπέρ μιας ομοσπονδιακής Ευρώπης μίλησε χθες (7 Νοεμβρίου) η Angela Merkel στην Ευρωβουλή, λίγο πριν πάει στο Λονδίνο προκειμένου να πείσει τον Cameron να μην γυρίσει την πλάτη του στην Ευρώπη και να συνεργαστεί μαζί της ώστε να βρεθεί λύση στον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ.

Η Merkel έκανε έκκληση για ενίσχυση του συντονισμού της οικονομικής πολιτικής και για πιο κοινή δημοσιονομική πολιτική.

Προειδοποίησε τους ευρωβουλευτές ότι πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά για την επίλυση της κρίσης της ευρωζώνης, ισχυριζόμενη ότι τα μέλη της ευρωζώνης πρέπει να προβούν σε μεταρρυθμίσεις και να σχεδιάσουν χάρτη πορείας για ενότητα. Σε πολλές περιπτώσεις, ανέφερε τον Jacques Delors, έναν από τους «Πατέρες της Ευρώπης».

Ενόψει της συνόδου του Δεκεμβρίου, η Merkel τόνισε ότι οι χώρες πρέπει να επιτρέψουν στην ΕΕ να εποπτεύει τις δημοσιονομικές πολιτικές όταν είναι απαραίτητο, εάν θέλουμε η ΕΕ να παραμείνει ευημερούσα.

«Έχουμε να κάνουμε ακόμα πολλά για να πάρουμε πίσω την εμπιστοσύνη στην ΕΕ συνολικά», είπε. «Δεν μπορούμε να σταματήσουμε στα μισά του δρόμου. Πρέπει να είμαστε δημιουργικοί: πρέπει να βρούμε τις δικές μας νέες λύσεις».

Η μεταβίβαση κυριαρχίας στην ΕΕ δεν μπορεί να αποκλειστεί, τόνισε. Συνέχισε το λόμπυ της για την λιτότητα λέγοντας ότι «η προσπάθεια δεν είναι μάταιη».

«Δεν μπορώ να φανταστώ την Ευρώπη χωρίς τη Βρετανία»

Επέμεινε ότι η Βρετανία είναι αναπόσπαστο μέρος της Ευρώπης, λίγες ώρες πριν μεταβεί στο Λονδίνο για να συναντήσει τον David Cameron.

«Θεωρώ μπορείς να είναι πολύ ευτυχισμένος σε ένα νησί, αλλά το να είσαι μόνος σε αυτό τον κόσμο δεν σε κάνει πιο ευτυχισμένο», υπογράμμισε, αφού πρώτα ο αρχηγός του αντιευρωπαϊκού βρετανικού κόμματος της Ανεξαρτησίας, Nigel Farage, της είπε να μεταφέρει στον Cameron ότι η Βρετανία πρέπει να εγκαταλείψει την ΕΕ.

Περιγράφοντας τα σχέδια για αύξηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού ως «γελοία», ο Cameron έχει απειλήσει να ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε συμφωνία βλάπτει τα βρετανικά συμφέροντα και πιέζει για «πάγωμα» του προϋπολογισμού σε πραγματικούς όρους.

«Παρά τις διαφορές που έχουμε είναι πολύ σημαντικό για μένα Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία να συνεργάζονται», είπε η γερμανίδα.

Πηγή: euractiv.gr