Έκκληση Σαμαρά σε βουλευτές να στηρίξουν την προσπάθεια της κυβέρνησης. Σφοδρή κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Με την ονομαστική ψηφοφορία που άρχισε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα κορυφώνεται η μάχη στη Βουλή επί του πολυνομοσχεδίου, από την έκβαση του οποίου θα κριθεί η βιωσιμότητα της κυβέρνησης συνεργασίας, αλλά και η εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

«Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά στην πιο κρίσιμη απόφαση των τελευταίων 37 ετών», τόνισε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του λίγο πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία και απηύθυνε έκκληση σε όλους τους βουλευτές να στηρίξουν την προσπάθεια της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «είναι ευθύνη της Βουλής να εμποδίσει την έξοδο της χώρας από το ευρώ».

«Αν περάσουν τα μέτρα, θα τελειώσει η δραχμοφοβία», είπε ο κ. Σαμαράς. Δεσμεύτηκε ότι αυτές οι περικοπές θα είναι οι τελευταίες, λέγοντας ότι εάν χρειαστούν πρόσθετα μέτρα, «αυτά θα προκύψουν από την πάταξη της φοροδιαφυγής».

Ακόμα ο πρωθυπουργός τόνισε ότι παλεύει προσωπικά για να πάρουμε άμεσα παραπάνω από τα 31,5 δισ. ευρώ, λέγοντας ότι μόνο το 10% των χρημάτων που θα πάρουμε θα πάει στους δανειστές.

Καταλήγοντας ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι «για να σωθεί ένας λαός πρέπει να το θέλει ο ίδιος. Πρέπει να είναι ενωμένος προς τα μέσα και αξιόπιστος προς τα μέσα. Σήμερα ψηφίζουμε για το αν θα μείνουμε στην ευρωζώνη ή αν θα επιστρέψουμε στη δραχμή». Ευχαρίστησε ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και τους βουλευτές της ΝΔ, κάνοντας λόγο για πρωτοφανή προσπάθεια σωτηρίας της χώρας.

Τσίπρας: Ο επικήδειος μίας κυβέρνηση

«Σήμερα ήταν σαν να ακούμε τον επικήδειο μίας κυβέρνησης» τόνισε κατά την ομιλία του ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας χαρακτηριστικά απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό: «Μπροστά στην αποφασιστικότητά σας να ολοκληρώσετε το καταστροφικό σας έργο, δεν υπολογίζετε ούτε διαδικασίες, ούτε Σύνταγμα».

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση πως συνεχίζει «τον καταστροφικό εκβιασμό για την επιστροφή στη δραχμή», ενώ έχει τη λογική τού «θα κάνουμε ό,τι μας ζητήσουν αρκεί να μη θυμώσουν και μας πετάξουν έξω από την Ευρωζώνη».

«Ξανάρχεστε για να υπερασπιστείτε τα νέα μέτρα και τις περικοπές. Ελπίζουμε να μην σας ξαναδούμε όταν θα έρθετε να φέρετε και άλλα μέτρα», είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Ελπίζω

να σας ξαναδούμε στην ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας του ΣΥΡΙΖΑ».

Βενιζέλος: Πολιτικές αθλιότητες από ΣΥΡΙΖΑ

Επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας το ένδεια πολιτικών επιχειρημάτων και πολιτικές αθλιότητες, εξαπέλυσε κατά την ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σκέφτεται με όρους κηδείας γιατί επενδύει πολιτικά στον θάνατο της χώρας», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε πως το ΠΑΣΟΚ δεν έπαιξε το παιχνίδι της δημαγωγίας, ενώ αναγνώρισε ότι ήταν λάθος το 2010 η πολιτική επιλογή του μοναχικού δρόμου, καθώς – όπως είπε – «το ΠΑΣΟΚ έπρεπε να ζητήσει αυξημένη πλειοψηφία στο πρώτο μνημόνιο».

Τέλος ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε πως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν ταυτίζονται ούτε ιδεολογικά ούτε αξιακά αλλά συνεργάζονται «γιατί δεν υπάρχει άλλη λύση».

Καμμένος: Μονομερή διαγραφή χρέους

Την πρόταση για μονομερή διαγραφή του χρέους επανέφερε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, λέγοντας πως «δεν είναι δυνατό να προχωρήσουμε χωρίς τη διαγραφή του επονείδιστου χρέους».

Ο κ. Καμμένος κάλεσε το πρωθυπουργό να απαντήσει εάν το χρέος είναι ή όχι βιώσιμο και διαχειρίσιμο, προσθέτοντας: «Αν το χρέος δεν είναι διαχειρίσιμο, βάζετε τον ελληνικό λαό να

πετάξει χρήματα σε μια μαύρη τρύπα».

Παράλληλα, κ. Καμμένος προέβλεψε ότι η Ελλάδα δεν θα πάρει τη δόση στις 16 Νοεμβρίου.

Μιχαλολιάκος: Η Ελλάδα δεν πωλείται

Σκληρή κριτική κατά των κομμάτων συγκυβέρνησης άσκησε ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής Νίκος

Μιχαλολιάκος, δηλώνοντας πως το κόμμα του καταψηφίζει τα μέτρα που, όπως είπε, οδηγούν σε περαιτέρω φτωχοποίηση τον Έλληνα.

Ακόμα, ισχυρίστηκε ότι ο πρωθυπουργός προσπαθεί, «πέρα από το φόβο της πείνας, να καλλιεργήσει και το φόβο στον ελληνικό λαό του εμφυλίου πολέμου μεταξύ των δύο άκρων, της Χρυσής Αυγής και της Αριστεράς».

Καταλήγοντας ο κ. Μιχαλολιάκος τόνισε πως η Ελλάδα δεν πωλείται και ο ελληνικός λαός δεν υποτάσσεται.

Επιμένει στη θέση της η ΔΗΜΑΡ

«Η θέση μας είναι σταθερή και μας υπαγορεύει να μην ψηφίσουμε το σχέδιο νόμου και να δηλώσουμε ‘παρών», δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης. Όπως είπε, «δεν μπορούμε να δεχθούμε πως προωθείται η ανταγωνιστικότητα μέσω της αποσάρθρωσης των εργασιακών δικαιωμάτων».

Παπαρήγα: Αποδέσμευση από την ΕΕ

Η Αλέκα Παπαρήγα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να πείσει για τα μέτρα παρά μόνο με κρατική καταστολή. Απέρριψε τις προτάσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για έξοδο από την κρίση και τόνισε ότι η «μόνη λύση είναι η κατάργηση των μονοπωλίων και η αποδέσμευση απο την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Στουρνάρας: Η Ευρώπη να κάνει το καθήκον της

«Το υπό εξέταση νομοσχέδιο περιέχει όλα τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης», ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, προσθέτοντας ότι στοχεύει σε πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% το 2016. Ο κ. Στουρνάρας είπε ακόμα ότι «εάν η Ευρώπη ζητάει από εμάς να πράξουμε το καθήκον μας ψηφίζοντας το πολυνομοσχέδιο, περιμένουμε από την Ευρώπη να πράξει από αύριο κιόλας το δικό της καθήκον προς την Ελλάδα».

Πηγή: skai.gr