Συρρίκνωση της ελληνική οικονομίας κατά 6% αυτό το έτος και περαιτέρω 4,2% το επόμενο προβλέπει στις φθινοπωρινές προβλέψεις της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οικονομική ανάπτυξη να αναμένεται για το 2014.

“Το σημείο καμπής για την ύφεση αναμένεται το δεύτερο μισό του 2013, οδηγώντας σε μετριοπαθή ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 0,6% το 2014”, σημειώνεται μεταξύ άλλων στην έκθεση της Κομισιόν.

“Η πρόβλεψη αυτή βασίζεται στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και των επενδύσεων, τα οποία θα ενισχυθούν από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής καθώς και από την πρόοδο στα σημαντικά έργα που συγχρηματοδοτούνται από τα ευρωπαϊκά κεφάλαια”, προσθέτει.

Οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν για το 2013 είναι ελαφρώς καλύτερες από τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 4,5% το επόμενό έτος.

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Κομισιόν:

– Η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 23,6% το 2012, ενώ θα αυξηθεί περαιτέρω στο 24% το επόμενο έτος, πριν υποχωρήσει στο 22,2% το 2014.

– Το έλλειμμα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 6,8% του ΑΕΠ το 2012, για να υποχωρήσει στο 5,5% το 2013 και στο 4,6% το 2014.

– Το δημόσιο χρέος με βάση τις προβλέψεις της Κομισιόν αναμένεται να αυξηθεί στο 176,7% του ΑΕΠ αυτό το έτος, στο 188,4% το επόμενο έτος και στο 188,9% το 2014.

Η Κομισιόν υπογραμμίζει ότι η οικονομική ανάκαμψη θα εξαρτηθεί από μια σειρά παραγόντων σημειώνοντας ότι αυτό περιλαμβάνει κυρίως την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

“Η ανάκαμψη βασίζεται στην κρίσιμη υπόθεση της έγκαιρης και αυστηρής εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής”, αναφέρει η Κομισιόν.

Κάνει λόγο για “σημαντική αβεβαιότητα” με “μεγάλους κινδύνους” που συνδέονται με τον αντίκτυπο της προσπάθειας εξυγίανσης στο οικονομικό κλίμα, την ταχύτητα και επιτυχία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τον ρυθμό της βελτίωσης στην ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα, την έκταση της προσαρμογής στις τιμές και τις επιπτώσεις στο διαθέσιμο εισόδημα αλλά και τη δύναμη του εξωτερικού περιβάλλοντος”.

Πηγή: capital.gr