Αντιμέτωπος σε σκάνδαλο φέρεται να είναι και ο νέος Μαλτέζος επίτροπος υγείας Tonio Borg, λόγω των σχέσεών του με τον Rakhat Aliyev, πρώην πρέσβη του Καζακστάν στην Αυστρία που κατηγορείται για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για εμπλοκή στο φόνο δύο τραπεζιτών. Δημοσίευμα της EurActiv Γερμανίας.

Ο Tonio Borg, ο Μαλτέζος ΥΠΕΞ, αντικατέστησε τον Dalli που ήταν επίτροπος υγείας και προστασίας του καταναλωτή, μετά την αναγκαστική παραίτησή του λόγω εμπλοκής του σε σκάνδαλο με τη βιομηχανία καπνού.

Ωστόσο η συζήτηση για τον διορισμό του Borg, που είναι προγραμματισμένη για τις 13 Νοεμβρίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ίσως εξελιχθεί πιο δύσκολη από ό, τι αναμενόταν.

Ο Borg θα έρθει αντιμέτωπος με ερωτήσεις από ευρωβουλευτές αναφορικά με τον ρόλο που έπαιξε στην χορήγηση άδειας παραμονής στον Aliyev και τη σύζυγό του, εύπορους μετανάστες στη Μάλτα, που είναι αντιμέτωποι με ποινικές κατηγορίες.

Ευρωβουλή, Κομισιόν, Eurojust και οι δικαστικές αρχές της ΕΕ γνωρίζουν εδώ και καιρό τις νομικές υποθέσεις του Rakhat Aliyev.

Ο Rakhat Aliyev, Καζάκος πρώην υφυπουργός εξωτερικών και πρέσβης του Καζακστάν στην Αυστρία, είναι αντιμέτωπος με κατηγορίες για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασανιστήρια, ενώ είναι ύποπτος και για εμπλοκή στο φόνο δύο τραπεζιτών. Το όνομά του επίσης αναφέρεται σε πολλές υποθέσεις ξεπλύματος χρήματος σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Μαλτέζικη άδεια παραμονής

Ο Aliyev αρχικά απέκτησε διαβατήριο ξένου υπηκόου στην Αυστρία κάτω από ασαφείς συνθήκες, ουσιαστικά «μεσάνυχτα». Σήμερα είναι κάτοχος Μαλτέζικης άδειας παραμονής αν και με… διαφορετικό όνομα.

Δικηγόροι από το Βερολίνο που γνωρίζουν την υπόθεση είπαν στην EurActiv Γερμανίας ότι o Borg είχε προσωπικό συμφέρον να χορηγηθεί άδεια παραμονής στον Aliyev.

Ο Aliyev, γνωστός και ως Κ. Shoraz ύστερα από το γάμο του με μια υπήκοο του Καζακστάν, έχει επίσης αυστριακή υπηκοότητα, ενώ το ζευγάρι φέρεται να έχει πληρώσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για να εξασφαλίζει άδειες παραμονής.

Γερμανός ευρωβουλευτής ζητά διευκρινίσεις

Ο Elmar Brok, γερμανός χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής, έστειλε επιστολή στον Borg ζητώντας διευκρινίσεις για το θέμα.

Η υπόθεση του Aliyev «απασχολεί εδώ και πολύ καιρό τις ευρωπαϊκές δικαστικές αρχές», έγραψε ο Brok στην επιστολή του, σημειώνοντας ότι ο πρώην πρέσβης του Καζακστάν είναι αντιμέτωπος με κατηγορίες όπως» ξέπλυμα χρήματος, λαθρεμπόριο όπλων, ναρκωτικών, ληστείες ακόμη και φόνο».

Ο Borg απάντησε προφορικά ότι «έχει πολύ καλό λόγο να μην προβεί σε γραπτές δηλώσεις», σύμφωνα με δικηγόρο που εμπλέκεται στην υπόθεση.

Επιφυλακτική αντίδραση της Κομισιόν

Ερωτηθείσα να σχολιάσει σήμερα (6 Νοεμβρίου) στην προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Pia Ahrenkilde Hansen είπε ότι δεν γνωρίζει τις φερόμενες υποθέσεις εναντίον του Borg.

Στο ερώτημα εάν ο πρόεδρος της Κομισιόν José Manuel Barroso θα αποσύρει την στήριξή του στο πρόσωπο του Borg στην ακρόαση της 13ης Νοεμβρίου, απάντησε ότι η διαδικασία διορισμού του νέου επιτρόπου θα συνεχιστεί όπως έχει προγραμματιστεί.

[box type=”info Oρόσημα

13 Νοεμβρίου: Ακρόαση του Borg στο Κοινοβούλιο[/box]

Πηγή: euractiv.gr